Gro Harlem Brundtland deltok ikke på AUFs sommerleir i 2019, noe hun trolig er glad for. Opptredenen av AUFs sentralstyre i 2019 ville nok neppe ha imponert henne. Her er hun avbildet på en leir i forrige århundre, med gitaren i fanget og med Jens Stoltenberg ved sin side. Partienes rekruttering sikres på så mange vis. Arkivfoto: AUF

Deltakere på AUFs årvisse sommerleir på Utøya fikk en oppvisning av de mer spesielle, da AUF sentralstyre opptrådte med sex-sketsjer i Gro-salen på Utøya, sommeren 2019. Generalsekretær Sindre Lysø i AUF sier til VG at de er åpne for at de kan ha gått over streken. Statsstøtten til ungdomspartiene har åpnet for ukulturen.

VGs artikkel er svært detaljert, i forhold til AUF:

AUF-toppenes show på Utøya: Sex-sketsjer og halvnaken dans

Et av videoinnslagene skal ha vist et mannlig sentralstyremedlem som simulerte at han hadde sex med en kvinne bakfra. I videoen fremstod han som naken, ifølge flere kilder. Kvinnen skal ha skjult ansiktet sitt bak et bilde av en annen person.

En annen video som ble vist på storskjermen skal ha vist et mannlig sentralstyremedlem avholde kurs. Kurslederen tok med seg jentene til et telt. Der lå han med jentene rundt seg. Minst en av dem var 16 år – den unge AUF-eren var ifølge flere kilder fra et lokallag.

Flere av de VG har vært i kontakt med gir utrykk for at innslagene gikk over streken, men ikke alle:

– Jeg hater at jeg gjorde det. Jeg ville bare ikke virke prippen og være noen som ikke var med på noe. Jeg synes allerede de var drøye og jeg hadde allerede stilt spørsmål ved hele opplegget, sier en av de som deltok i en video. 

Andre VG har vært i kontakt med synes innholdet er uproblematisk og bare humor.

Generalsekretær i AUF, Sindre Lysø, gjør sitt beste for å avdramatisere det hele:

Generalsekretær Sindre Lysø i AUF sier til VG at de er åpne for at de kan ha gått over streken. Men han understreker at det dreier seg en tradisjonsrik humorrevy, med mange ulike innslag og temaer.

– Det er en meget amatørmessig revy; humor, tull og tøys. Noe er god humor, noe er dårlig, sier Lysø.

#Metoo

AUF hadde vakter som passet på at fotoforbudet ble overholdt,  men minnene sitter nok i for de som deltok.

En video som ble vist på storskjermen i Gro-salen, hadde et kvinnelig sentralstyremedlem i hovedrollen. Ifølge flere kilder vises først et telt. Utenfor teltet skal en mindreårig AUF-er ha stått med et bærenett med teksten #metoo-eliten.

Deretter beveget kameraet seg inn i teltet hvor et kvinnelig sentralstyremedlem og et kvinnelig AUF-medlem lå og klinte. Ifølge flere kilder skal sentralstyremedlemmet ha vært delvis avkledd.

Rundt dem i teltet satt to mannlige AUF-topper fra et fylkeslag i bar overkropp og så på. De satt sammen med et kvinnelig medlem. De var mellom 18 og 20 år.

Det mindreårige AUF-medlemmet som stod med bærenett på utsiden at teltet, sier til VG at han ikke følte noe press for å være med i videoen.

«Utøya handler om samhold, solidaritet og engasjement», skriver AUF på sine sider. Ingen grunn til å tvile på det slagordet. Flere av årets sentralstyremedlemmer vil nok gjenta dette når valgkampen tar til utover sommeren.

AUFs sentralstyre for 2020-21. Skjermdump: AUF.no

VG har forgjeves forsøkt å få kommentarer fra fremtredende AUF-ledere, som må ha vært med på forestillingen.

På et tidspunkt ble musikken satt på og kvinnelige sentralstyremedlemmer kom toppløse ut på scenen med puppene dekket av vafler. Ved innslagets avslutning kastet de vaflene ut i salen, mens de skjulte puppene for publikum, opplyser flere kilder til VG.

I 2019 var blant andre avtroppende AUF-leder Ina Libak og nåværende leder, Astrid Hoem, med på dansen, ifølge flere kilder. De to har ikke svart på VGs henvendelser.

Vaffel 

Vafler er et kjært og velkjent innslag i den norsk politikk, kanskje særlig i den norske arbeiderbevegelsen. På årsmøtet til Kommuneforbundet i Hedmark i 1989 holdt Yngve Hågensen et langt og godt innlegg for hvorfor han burde bli valgt til LOs nye leder det året. Det var satt av en minst en halvtime til spørsmål og debatt, men da fylkessekretæren ba om respons fra salen ble det helt tyst. Undertegnede grønnskolling syntes det var så pinlig for forsamlingen og for Hågensen, at jeg forbarmet meg over’n Yngve og stilte et par spørsmål.

– Men er det itte flere som har spørsmål åt’n Yngve a? spurte fylkessekretæren og toet sine hender med fortvilelse i blikket.

En representant for en lokal brannmannforening med lange og historiske bånd tel Partiet, strakk nævan i været.

– Værsågod, Mxxx, sa fylkessekretæren og strålte opp.

– Je lurer på om itte vafla er klare nå, je, sa Mxxx.

Og vafler ble det.

Slik sett er ikke Arbeiderpartiets fall på meningsmålingene – nå nede på 17,5 prosent – noe som automatisk løses ved å bytte ut Jonas Gahr Støre. Både Ap og LO har råtnet på rot, over mange år.

Men, de er ikke alene av å lide under et forfall tuftet på fravær av politisk debatt, nysgjerrighet og et åpent partidemokrati. Glem ikke Fremskrittspartiet som under Siv Jensens nå er blitt mindre enn SV.

Ukultur

VGs avsløring fra AUFs sommerleir i 2019 handler nemlig om noe langt mer enn forfallet i arbeiderbevegelsen og AUF. De politiske partienes ungdomsorganisasjoner er alle bygget over samme lest. Staten gir støtte til partienes ungdomsorganisasjoner i henhold til oppslutningen ved valg, og i forhold til registrerte medlemmer.

Statlig partistøtte gis til registrerte politiske partier på nasjonalt, regionalt og kommunalt nivå. Utbetaling av tilskudd forutsetter at partileddet har oppnådd stemmer ved sist foregående valg. På grunnlag av morpartiets stemmeandel, gis det også støtte til politiske partiers ungdomsorganisasjoner på nasjonalt og fylkeskommunalt nivå. (Regjeringen.no)

Vi har ikke gjennomgått tallene for AUF for hele landet, men her er regnskapstallene til AUF sentralt:

Skjermdump fra Partifinansiering.no

Ifølge den statlige siden Partifinansiering.no hadde de andre stortingspartienes ungdomsorganisasjoner følgende inntektstall for 2019:

  • Rød Ungdom: 3 407 477
  • Sosialistisk Ungdom: 4 325 367
  • Senterungdommen: 4 384 974
  • Norges Unge Venstre: 3 754 510
  • Kristelig Folkepartis Ungdom: 5 263 308
  • Fremskrittspartiets Ungdom: 4 018 503
  • Unge Høyres Landsforbund: 12 829 663

Skal du nå opp og frem i storting og styringsverk, eller sikter du mot en karriere som politisk spinndoktor må du for all del sørge for å gå veien gjennom ensretting og strigling på sommerleire og skoleringskurs. Med eller uten dildo.

Les også:

Ap lytter til kunstgress 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂