Tegning: Thomas Knarvik

Det er fortsatt en måned igjen til valget, men jammen har ikke venstresiden – godt hjulpet av den stort sett venstreorienterte MSM-pressen – allerede klart å røre det godt til for seg. Noen høydepunkter hittil:

Hadia Tajik på Trollpikken er et kapittel for seg. Subtilitetene og banale metaforer som ”sprut”, ”oppreist” og ”uttømmende” hagler, og VGs artikkel står i ekstrem kontrast til bruken av bilder av statsminister Erna Solberg. Det er liten tvil om hvem som er VGs foretrukne pin up-girl, og nåde den som måtte mene at det er en forskjell eller ubalanse i måten Tajik og Solberg blir avbildet på – slik Hans Rustad dristet seg til å gjøre i NRK nylig.  For det fikk han VGs Hanne Skartveit på nakken i NRK  – uten at den brakk av den grunn. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe: Velgerne vet i det minste at VG for det meste ønsker å innta rollen som Arbeiderpartiets mikrofonstativ.

Støre og Ap. sliter såpass på meningsmålingene at selveste 78-åringen Gro ble hentet inn som et friskt pust for liksom å piffe opp stemningen på AUFs samling på Utøya. Bortsett fra da sedvanlige mikrofonstativartiklene i VG med vektlegging av verdier (ufrivillig dobbeltbunn, VG?), ble responsen fra mange medier stort sett en betimelig påminnelse om hennes helt utrolige dobbeltmoral som nullskatteyter og misbruker av det norske helsesystem i mange år etter at hun trådte ut av norsk rikspolitikk. Ethvert parti med et minimum av anstendighet igjen burde skydd å trekke eks-nullskatteytere og kyniske systemutnyttere som Gro inn i varmen for å drive valgkamp for solidaritet og fellesskap. Snakk om å skyte seg selv i foten, Jonas – men han er jo i samme liga hva null skatt angår.

Formuesskatten er et kapittel for seg, og er et like sikkert innslag foran ethvert Stortingsvalg som at det blir julaften 24. desember. Ingen politisk quick fix er i sikte – temaet har for lengst havnet i skyttergravene og blodtåka på begge sider. Det hjelper neppe høyresidens sak at man må takle sutringen fra det selvutnevnte medlemmet av kongerikets nyrike pariakaste, Stein Rik Hagen , fire uker før valget. At ikke den mannen snart kan ta seg en bolle og ”time” plapringen noe bedre…

Hva som derimot er mer interessant enn Hagens stakkarslighet, og som kommer fra dem det virkelig gjelder – nemlig ”gutta på gølvet” – er å lese i Dagens Næringsliv 9.8.17 (bak betalingsmur). Dette går i korthet ut på at fagforeningsledere og tillitsvalgte på Vestlandet simpelthen ønsker formuesskatten vekk:

– Formuesskatten tapper selskapet for penger. Det kan i ytterste konsekvens sette arbeidsplasser i fare, sier Knut Kjærland, tillitsvalgt i Fellesforbundet Brunvoll i Molde til DN

Den 105 år gamle propell- og styringssystembedriften med base i Molde har 470 ansatte. Bedriften er eid av familiemedlemmer, flere av dem er pensjonister og vanlige lønnsmottagere.

I likhet med mange andre bedrifter på Vestlandet, er Brunvoll rammet av oljenedturen, og gikk ifølge ledelsen med syv millioner kroner i underskudd i 2016. Likevel måtte selskapet ta ut 11 millioner kroner fra aksjonærene for å betale formuesskatten. Kjærland mener formuesskatten favoriserer utenlandske eiere.

– Det er en misforståelse at formuesskatten handler om rikinger som ikke vil bidra til felleskassen. Det handler om å hindre at viktige bedrifter går konkurs eller havner i utenlandske hender, sier Kjærland.

På industrikonferansen i mai ble Molde-bedriften Brunvoll kåret til Norges smarteste industribedrift. Totalt deltok 80 bedrifter i konkurransen, og prisen ble delt ut av Aps partileder Jonas Gahr Støre. Partiet har gått til valg på 15 milliarder i skatteøkninger.

– Jeg er selv Arbeiderparti-mann og håper partiet vil revurdere sitt syn på formuesskatten. Vi befinner oss i en omstillingsprosess, sier Knut Kjærland.

Kjærland er medlem av Fellesforbundet, det nest største forbundet i LO, med 140.000 medlemmer.

Han er oppgitt over at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen avviser kutt i formuesskatten.

– LO-sjefen bør ta seg flere bedriftsbesøk til Vestlandet. Det vil kanskje bidra til å sette skattedebatten i et annet perspektiv, sier han.

Noen burde ta seg bryet med å konfrontere SVs leder Audun Lysbakken med situasjonen til denne bedriften og dens 470 arbeidsplasser. Hva velger du, Audun? Å ofre 470 arbeidsplasser på formuesskattens alter slik at ikke noen relativt få, risikovillige personer får noen millioner mer i formue enn deg og meg? Forstå det den som kan, men Lysbakken – eller Støre for den saks skyld – har i alle fall ikke skjønt stort av grunnleggende bedriftsøkonomi.

Folk som hele eller det meste av sitt yrkesaktive liv garantert har fått lønningen inn på sin parti(leder)konto til samme tid hver måned, ANER IKKE hvordan det er å være selvstendig næringsdrivende hvor man i dårlige tider ikke aner hva inntjeningen vil bli  de neste to-tre månedene. I’ve been there, og ser med stigende forakt på politikere uten reell yrkeserfaring. De mangler ganske enkelt bakkekontakt.

Så kan man med rette spørre seg hvilken side av streken KrF og Venstre står på, og om det ene eller begge partier forsvinner over til sosialistene etter valget er neppe lurt å vedde stort på. ”Problemet” er selvsagt Sylvi Listhaug, som for første gang i norgeshistorien (værsågod faktisk.no – correct me if I’m wrong) – og på direkten – våget å stille spørsmål ved holdningene til islamisten og imam ul-Qadri i Minhaj-menigheten, for deretter å kalle en spade en spade ved å påpeke det vi alle vet om Hareide: Han tør ikke konfrontere islamistene direkte, men sleiker dem oppetter ryggen:

Etter debatten i Politisk kvarter sa Listhaug at hun mener KrF-lederen er for feig til å konfrontere mennesker med ekstreme meninger og holdninger.

– Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen, i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger. Det synes jeg man skal slutte med, sier Listhaug. 

–​ Mener du virkelig at Hareide sleiker imamer oppetter ryggen?

–​ Nei, men jeg har ikke registret at KrF har gått aktivt til verks når man deler scene med personer med ekstreme meninger og konfronterer dem med den type holdninger. Det må vi begynne med. Det må være flere enn meg som gjør. 

Hun viser til at hun selv møtte opp i Løvens hule for å snakke med imamer og ta opp temaer som steining og blasfemi, og etterlyser mer handling fra Hareide.

– Du tør jo ikke å ta i grøten engang, sa hun til KrF-lederen under dagens valgpolitiske debatt.

Fra Venstre, riktignok etter et halvt døgns betenkningstid, rykker så Abid Raja ut for å verne ”det norske folk mot den slags retorikk”:

Men onsdagens opptreden fra Listhaug på Politisk kvarter får Abid Raja til å reagere sterkt. 

– Det er ikke rart Frp er uspiselig for Venstre, sier stortingspolitikeren til ABC Nyheter.

– Slik oppførsel er ikke bare udannet, men heller ikke i tråd med god norsk folkeskikk. Dette er ikke eksempel på norske verdier som Listhaug ellers er så opptatt av. Erna Solberg som statsminister bør ta en prat med sin statsråd om hva god norsk oppførsel er, sier Raja og tilføyer.

– Det burde ikke være nødvendig, men fremstår åpenbart som at det er nødvendig, sier Raja og forsvarer Hareide:

– Jeg kjenner Hareide godt, og han er en klokkeklar motstander av all ekstremisme. En god kristen med riktig sett av norske verdier, om jeg kan få si det på den måten, sier Raja.

Så det er ikke hverken god norsk folkeskikk eller dannet å påpeke Hareides unnfallenhet for totalitære og ekstreme krefter, Raja? Hadde det vært en hvilken som helst politiker fra et hvilket som helst annet parti enn FrP som hadde stått i stormen slik Listhaug har orket den siste tiden, så hadde applausen fra øvrige partier og politikere vært endeløs. Kontrasten mellom avsender og budskap kan ikke gjøres tydeligere enn av politikere som Hareide og Raja, og det hele får et grelt skjær av dobbeltmoralisme over seg. Er det noen som setter norske verdier på spill, så er det typer som disse to herrene.

Dagens selvskrevne vinner i sosiale medier er imidlertid en relativt virkelighetsfjern og ukjent skikkelse ved navn Dag Herbjørnsrud. Han har tatt for seg alle oss dystopiske, innvandringsfiendtlige verstinger som er med på å radikalisere åndsfraværende og sikkert ryggradsløse, ikke-meningsberettigete hvite, norske menn . Svar på tiltale har han fått i Document  , på HRS  og Minerva. Får du ikke sove i kveld, er mye av dette lesverdig.

Spesielt interessant er det å registrere at denne selvgode figuren Herbjørnsruds utlegninger kommer samme dag som et nytt terrorangrep i Paris finner sted, og samtidig med at en ny sex-skandale med drøssevis av overgrep begått av ”Asians” (stort sett kodeord for muslimer) mot hittil 278 unge jenter blir avdekket i England. Sjelden god timing, og velkommen til den virkelige verden, Herbjørnsrud.

Fortsett sånn, dere på venstresiden. Det er helt OK for meg. Det er bare så synd det sannsynligvis må bli verre før det kanskje blir bedre.