Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Bastholm (MDG), Audun Lysbakken (SV) kan si akkurat hva de vil. NRK og de andre mediene er på deres parti. De risikerer ikke å bli kjørt til veggs slik deres motdebattanter blir. Mediene har ønsket et maktskifte lenge og de kommer til å gjøre sitt for at det skjer. Fra Debatten på NRK. Foto: Vidar Ruud/Scanpix

Sunn bedriftsøkonomi mot «profittjag». Private løsninger mot «velferdsprofitører». Det er bare å venne seg til begrepene. For dette blir garantert noe av tematikken i høstens valgkamp.  I fredagens Dagsnytt 18 på NRK fikk vi en forsmak. Det lover ikke godt for de borgerlige.

Temaet var noe så «lite spennende» som at regjeringen har lagt frem et nytt regelverk for private barnehager. Det handler konkret om at staten skal få bedre innsyn i økonomien i private barnehager.

Men selv om dette i og for seg kan være både viktig og interessant for mange, handlet denne debatten om noe som faktisk er enda viktigere – for enda flere.  Dette var nemlig en generalprøve på de mange debatter vi i kommende måneder opp mot valget i høst vil oppleve mellom borgerlig og sosialistisk side. Privatisering og profittjag er åpenbart et av de rødgrønnes favoritt-temaer. Her er det enkelt å pøse på med billige floskler som klinger bra. De borgerlige vil fort kjøre seg fast (og bli avbrutt av programlederne) i forsøk på å forklare grunnleggende og nødvendigvis litt kompliserte sammenhenger i samfunnsøkonomi, offentlig velferd og verdiskaping. Det blir fort kvikke slagord mot mumling og stotring. Her ligger det med andre ord an til enkle seire for sosialistene, særlig hos et publikum som lytter/ser på med et halvt øye, mens man samtidig ser film på Youtube eller chatter med venner. Da går bare det aller enkleste av argumentasjon hjem. Derfor er det all grunn til å tro at de rødgrønt orienterte mediene vil velge dette som et sentralt tema for debatter forut for valget.

Drømmemotstanderen Sanner

Men tematikken er så sin sak. Vel så interessant er det hvem som går ut på banen for de respektive lagene. Den gode debattant kan som kjent vinne med verdens dårligste sak i kofferten, og vice versa. I så måte var dette ingen oppløftende forestilling for de borgerlige.

For å forklare hvorfor det nye forslaget fra regjeringen er bra, hadde NRK invitert kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H). Han hadde tydeligvis forberedt seg med å pugge noen gode «one-linere», og fyrte løs med at det nye regelverket skal skape «mer åpenhet, mangfold og kvalitet».

Programleder Espen Aas lot imidlertid ikke Sanner få lire av seg sine innlærte setninger særlig lenge, før han slapp til nestemann. Og introduksjonen ble vel som man kan forvente fra NRK:

«Bjørnar Moxnes fra Rødt, barnehagebaroner har vel ikke akkurat vært blant dine venner?»

Bjørnar Moxnes kunne med en nærmest opphøyet mine erklære at han faktisk var delvis fornøyd med dette nye forslaget, i og med at det går langt i retning av å svare på Rødts mening om saken.  Vi fikk dermed forståelsen av at det primært var for å komme Rødt i møte at regjeringen hadde lansert det aktuelle forslaget. Litt av et retorisk grep fra Moxnes, og Sanner måtte forfjamset slippe den ballen i mål bak seg.

Deretter var Moxnes klar for en langt krassere motoffensiv, langs velkjente spor:

«…de private barnehagene tar fortsatt ut betydelige overskudd til eierne.»

«…det er fritt frem for velferdsprofitørene til å hente penger ut av barnehagesektoren.»

«…dette er ikke godt nok, fordi det ikke stanser profittuttaket.»

Moxnes fikk kjøre på med sine gode, velprøvde floskler, noe som av enkelte blandes sammen med «veltalenhet» og «kunnskaper». Programleder Espen Aas lyttet andektig til talen, uten å forstyrre på noe vis.

Hør, hør – Sanner forklarer hvordan dette egentlig henger sammen

Da Sanner igjen slapp til, fikk han først inn et lite stikk med en innøvd setning om Rødt, kommunisme osv. Moxnes ser ukomfortabel ut – et mikrosekund. Så viklet Sanner seg inn i utredninger om driftsmarginer, det var visstnok snakk om 5 til 7 prosent osv. Han avbrytes av Moxnes som roper ut noe som inneholder ordet «profitt», og Sanner blir satt ut og mister tråden.

Deretter fortsetter Høyre-ministeren med noe som kan minne om et minikurs i bedriftsøkonomi, og det legges ut om kapitalandel og kapitalavkastning. Moxnes ser fornøyd ut på andre siden av bordet. Han vet så inderlig vel at Sanner nå er på bærtur og bommer «kapitalt» på seerne i de tusen hjem. Dette går rett og slett etter planen for Moxnes. De rødes drømmemotstander nr. 1. Jan Tore Sanner leverer varene som forventet, han fomler med ballen og den ender i eget mål.

Programleder Espen Aas har dog fått nok av Sanners forsøk på å holde foredrag, og avbryter brått, noe som igjen ser ut til å sette Sanner litt ut av spill et øyeblikk.

En reddende engel inn fra sidelinjen

Nå inntreffer noe interessant.  Programlederen gir ordet til den tredje deltakeren i debatten: Anne Lindboe, administrerende direktør i Private barnehagers landsforbund. Lindboe er ikke bare en skarp debattant, hun er også tidligere barneombud – og i tillegg utstyrt med en god porsjon av den sjarmen og TV-utstrålingen en del andre nok kunne trengt litt mer av.  Heldigvis for Sanner er det en del av Lindboes jobb å fremme et syn som harmonerer med Høyres politikk på området, nemlig å legge til rette for private barnehager.  Der Sanner stotret om driftsmarginer, mangfold og prosenter, sier Lindboe det på en måte seerne kan forstå:

«…hovedpoenget er at foreldre er svært fornøyde med de private barnehagene.»

«…folk ser det ikke som et problem at det tjenes penger på å drive barnehage, så lenge det ikke går utover kvaliteten for barna og forholdene for de ansatte de ansatte. Dessuten sparer samfunnet store penger på private barnehager.»

«…vi trenger gode barnehager, uavhengig av hvem som eier dem.»

Ja, dette var faktisk til å bli litt mer klok av. Men Dagsnytt 18 er ikke Dagsnytt 18 om det skulle være siste ord. Derfor overlates det til Bjørnar Moxnes og Rødt å holde en liten sluttappell, og han avslutter med nok en banalitet:

«…våre penger som skulle gått til barna, tas ut av barnehagene.»

Så var det takk for nå, og Moxnes kan være fornøyd med dagen. Han hadde nok vært enda mer fornøyd om han hadde sluppet å møte denne Anne Lindboe, og bare kunne hygget seg med å kjøre over Jan Tore Sanner.

Stø kurs mot nederlag

Ingen vet sikkert hvordan høstens valg ender, det lærte vi alle både ved siste norske stortingsvalg og ikke minst ved presidentvalget i USA. Men en ting som ser ut til å være ganske sikkert her hjemme, er at Høyre neppe kommer til å vinne en eneste debatt så lenge de stiller opp med så svake kort som dette på TV-skjermen.

Ikke at det er noe galt med Jan Tore sanner. Han er en erfaren og dyktig politiker med solide kunnskaper og stor samfunnsforståelse. Han gjør uten tvil en god jobb som leder av sitt departement. Men han kommer så sørgelig til kort i slugger-debatter mot den typen kyniske demagoger og floskelmaskiner han møter i Moxnes, Lysbakken, Støre og andre. Han virker å være ute av sitt element, han er ikke laget for å opptre i den settingen. Så hvorfor kaste ham inn der, gang på gang?

Det er antagelig for kort tid igjen til å skolere Sanner i den typen usakligheter og ufine triks man rett og slett må beherske for å komme godt ut av valgdebattene fremover. Høyre må komme opp med noen andre, om de finnes.

Det er også en ganske sikker taperstrategi for de borgerlige å befinne seg i konstant forsvarsposisjon, slik en regjering har lett for å gjøre overfor en opposisjon. Man havner lett på «hæla» ved å forsvare seg mot alle typer angrep og utspekulerte utfall, og man gir et ubehjelpelig inntrykk fremfor klare svar. Man må på offensiven, man må selv prøve å ta regien. De borgerlige har med andre ord en formidabel jobb å gjøre frem mot september, både med hensyn til strategi og lagoppstilling i debattene, om det ikke skal ende med katastrofetall ved valget. Trøsten får være at det ikke handler om regjeringsmakt denne gangen. Den står på spill først om to år. Innen det har man muligens tatt noen grep.

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.