IS-krigerne har lenge vært en hjertesak for SV. Målet har vært å få barna deres til Norge, men gjerne foreldrene også. I torsdagens Dagsnytt 18 på NRK fikk vi høre en ny, fiffig plan for hvordan SV har tenkt å få dette gjennomført.

«La oss for all del få dem hjem», har vært SVs mantra om IS-farerne og deres barn. Norge har nemlig et ansvar… Men det har buttet litt imot for SV med å få gjennomført denne målsetningen. Erna Solberg har så langt ikke delt deres begeistring for tanken. Derfor har SV gått i tenkeboksen og klekket ut en ny plan for å få realisert drømmen om å se IS-terroristene og barna deres gjenforent med Norge. Jammen har de vært kreative!

«Nå skal vi straffe dem hardt»

Mange skvatt nok i TV-stolen da SVs Petter Eide i Dagsnytt 18 fortalte hvor opptatt han er av å få straffet IS-krigerne.

Dette er ganske så nye toner fra en person som tidligere var leder for Amnesty i Norge, vil nok en del påpeke. Ropet om høye straffer er ikke det man vanligvis har hørt fra den kanten, tvert imot.

For Eide er det er nå plutselig ikke måte på hvor hard straff han vil at disse krigerne skal få, bare de kommer hjem til Norge. For det er nemlig her i landet de skal straffes, får vi vite. Det er kun i Norge de kan få riktig form for rettsprosess og straff.

«Det må vurderes maksimumsstraff inntil 30 år, slik loven gir adgang til»,

sier Eide, og forsøker å høres streng ut.

Han forteller at det vil være tryggest for Norge å straffe dem her hjemme.

«Straffeprosessene i regionen der nede er ikke gode nok, ifølge FN. Derfor risikerer vi at disse krigerne ikke blir straffet i det hele tatt, om de får være der de er»,

utdyper Eide.

Det skal ifølge Eides resonnement altså være «tryggere» for oss nordmenn å få disse fanatiske islamistene hjem hit, fremfor at de forblir i regionen der de har utført sine udåder. Hm!

Og dette skal vi tro på?

Noen kjøper muligens det nye utspillet fra SV. Programleder Espen Aas i Dagsnytt 18 så ikke ut til å ha nevneverdige problemer med det hele. Men så er da også Dagsnytt 18 kjent som SVs egen «hjemmebane», så noen kryssild av kritiske spørsmål her ville vært en stor overraskelse for alle som har sett dette gode samspillet mellom medium og parti gjennom noen år.

Men vi kan vel anta at for seere flest var dette i grunnen nokså lett å gjennomskue. Det fremstår rett og slett som politisk akrobatikk på høyt nivå.

FrPs nye justisminister Jøran Kallmyr er ikke blant dem som uten videre svelger dette snodige utspillet, og det ga han tydelig uttrykk for i debatten med SVs Petter Eide. For Kallmyr lukter det lang vei.

«Hvis vi tar IS-krigerne og deres kvinner til Norge, vil det bli vanskelig å få dem dømt for de grusomme handlingene de kan ha vært med på. Beviskravene er strenge, og mest sannsynlig kan man ikke oppnå mer enn en dom for å deltakelse i en terrororganisasjon, med strafferamme på inntil 6 år. I praksis vil det si at disse svært farlige menneskene er ute på gaten igjen etter få år i fengsel»,

sier Kallmyr.

Kanskje ikke fullt så «trygt» som Eide ville ha det til?

Kallmyr har heller ikke særlig tro at det vil være mulig å oppnå noe særlig av rehabilitering av terroristene i norske fengsler.

«Det er en naiv tanke»,

uttaler Kallmyr.

Han oppsummerer sin mening om SVs utspill temmelig tydelig:

«Eide vil bare ha hjem disse folkene, og tenker at dette kan være et nyttig grep i den forbindelse»,

avslutter han.

Dermed avrunder programleder, og debatten er over. Eller vent, det skulle vel tatt seg ut om en minister fra FrP fikk siste ord i en debatt med en SV-er. Selv om sluttstrek er satt, tillates derfor Petter Eide å kaste inn en flom av ord avslutningsvis.

Men i sin iver etter å få sagt mest mulig på kortest mulig tid om straff, IS-krigere osv., er det umulig å oppfatte noe som helst. Like greit, antagelig. Men han er trolig snart tilbake. I går var det Lysbakken fra SV i Dagsnytt 18, i dag Eide.

Skal vi tippe den nye nestleder Knag Fylkesnes i morgen?

 

Kjøp t-skjorten «for en bilfri & varmere by» her