Det begynner nesten å bli en vits. Hver gang regjeringen gjør eller foreslår noe, ja, egentlig hva som helst, så er Støre raskt på banen og er «sterkt kritisk». Hva hans og Arbeiderpartiets egen politikk går ut på, forblir imidlertid uklart. Men vi forstår at det meste nok vil bli «bedre», bare Støre får svingt sin lyserøde tryllestav over norsk økonomi og samfunnsliv.

Denne gangen var det revidert nasjonalbudsjett det dreide seg om i debatten, med andre ord ingen liten fillesak. Regjeringen ønsker å bruke 7 milliarder kroner mer av oljepengene enn opprinnelig satt opp i statsbudsjettet, slik at total oljepengebruk i år året blir 238 milliarder kroner.

Blåser seg opp for bagateller

Disse ekstra 7 milliardene er ikke akkurat noen formidabel sum, verken sett i forhold til verdien av oljefondet eller totalen i nasjonalbudsjettet. Mange vil mene at det er en nokså bagatellmessig justering. Ikke desto mindre reagerer opposisjonen og en del andre som om dette er en formidabel, nærmest katastrofal overskridelse.

Samlet utgjør bruken av oljepenger på 238 milliarder kroner ca. 2,9 % av oljefondet. Vi antar de færreste bedrifter eller private husholdninger ville fått panikk ved tanken på å bruke 2,9 % av sine sparepenger til viktige formål i et år med ekstra utfordringer.

Denne oljepengebruken var altså tema i Dagsnytt 18 på NRK tirsdag 14. mai. I studio møttes finansminister Siv Jensen fra Fremskrittspartiet, og altså partileder Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet. Støre er, ikke overraskende, blant dem som har har reagert på økningen i oljepengebruken.

Det begynner med at Siv Jensen nokså tørt redegjør for hvorfor regjeringen vil bruke 7 milliarder kronene mer det som var satt opp i det opprinnelige budsjettet. Dette skyldes i hovedsak fire ulike punkter, knyttet til klimakvoter, lavere skatteinntekter grunnet økt el-bilsalg, behovet for tilleggsbevilgning til forsvaret grunnet fregattforliset, og til sist noe som kalles naturalytelser.

– Men dette er vi jo enige om?

Siv Jensens hovedpoeng er at hun synes det er merkelig at Støre reagerer på dette, i og med at det er enighet i Stortinget, også fra Arbeiderpartiet, om hvert av disse fire punktene. Og summen av disse sakene er faktisk 7 milliarder kroner.

Men Støre virker alt annet enn enig. Han har nemlig fått med seg at Erna Solberg har skal ha sagt at «Støre for tiden ikke har noe å kritisere regjeringen for». Dette vil han rydde opp i.

Straks Støre får ordet, påpeker han at folk med lavere inntekter har fått redusert sin kjøpekraft under denne regjeringen, og at mange nå mister sine arbeidsavklaringspenger og må gå på sosialen.

– Jeg har vært rundt og sett at det er mange tunge skjebner, sier Støre.

Det er det ingen grunn til å betvile at han har. Men det forblir uklart hva det har med dagens tema å gjøre, nemlig påplussingen av 7 milliarder oljekroner i revidert nasjonalbudsjett, til formål også Arbeiderpartiet er enig i.

Støre later til å delta i en annen debatt enn den som faktisk pågår i studio.

Programleder Espen Aas ser nå ut til å forstå at dette ikke blir den helt store festdagen for dem som fryder seg ved tanken på å grille Siv Jensen.

Frem med slagordene!

Jonas Gahr Støre forsøker seg så med velkjente strofer om «de som tjener minst» osv. Men det butter litt imot, i og med at heller ikke dette har noe med dagens tema å gjøre.  Støre virker dårlig forberedt, han virker utilpass.

Siv Jensen ser derimot ut til å føle seg ganske komfortabel, hun har gode kort på hånden i saken om påplussingene. Dessuten har hun en vinnersak i at landets økonomi blomstrer. Det er lav arbeidsledighet og god vekst, hun opplyser at det er skapt mange tusen nye bedrifter siden nyttår. Det er godt nytt for alle, unntatt den rødgrønne opposisjonen.

Støre griper så til sitt siste halmstrå for å kunne komme noenlunde oppreist ut av dagens batalje. Det handler selvsagt om de gode, gamle «ulikhetene» og «skattelette til de rike». Mangler du fakta, så prøv med et slagord, synes å være nød-strategien.

– Jeg foreslår ikke de store kuttene i skatt til de rike, som dere gjør, sier Støre.

– Men vi har ikke foreslått noen skattelettelser i revidert budsjett, svarer en avslappet Jensen.

Dermed runder programleder Espen Aas av, og en litt slukøret Støre må innse at heller ikke dette ble den debatten der han skapte ny og sårt tiltrengt entusiasme for partiet han leder. Tvert imot fikk seerne oppleve en Støre som begynner å slippe opp for argumenter, en partileder på stedet hvil.

Det er kanskje grenser for hvor lenge man kan holde seg oppe i politikken ved hjelp av en håndfull floskler og slagord? De to neste valgene vil gi noen svar på det.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.