De var midtpunkt i «klimakrisen», så ble de brått glemt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

MDG har lenge fått sette agendaen med prat om klima opp og klima i mente. Dette tok brått slutt da Korona-viruset meldte seg. Nå prøver dette partiet desperat å bli «viktige» igjen. De vil jo så gjerne redde verden, men helst fra «klimakrise».

I flere år har det vært et evig gnål om hvor ille det står til med klimaet på jorda, at verden er på vei mot en katastrofal oppvarming.

Til å begynne med het det at denne utviklingen var noe som skulle inntreffe en gang i fremtiden, tidligst om noen tiår.

Men for ekstreme aktører som partiet MDG er selvsagt ikke dette nok. Det er ikke tilstrekkelig dramatisk. Det må piskes opp mer krisestemning, mer klimapanikk. Barn skal gråte, voksne skal skjelve.

Med seg på galskapen fikk MDG en rad høyrøstede aktivistgrupperinger, samt «forskere» som luktet muligheter for personlig karriere og rause bevilgninger. Sjelden har noe «faglig» miljø klarte å trykke så store sugerør ned i fellesskapets pengebinge på så kort tid, som klimaforskerne.

Ikke minst fulgte også pressen med på ferden. Den kritiske journalistikken ble avskaffet så å si over natten, til fordel noe som ligner ren propagandavirksomhet. Dette faglige og etiske havariet ble til og med nedfelt i egne vedtekter, blant annet i NRK.

Det meste av politikere diltet etter, «ut i det grønne skiftet», formodentlig i troen på at det her er velgere å hente. Partiet Høyres underlige hamskifte er et tankevekkende eksempel på denne opportunismen. For Høyre har det vist seg katastrofalt.

Alle de nevnte er drevet frem av egeninteresser i saken. Jo mer «klimapanikk», jo bedre mener de det vil være for dem selv og deres posisjon.

For under et år siden tok så MDG dette ut i det absolutt absurde, ved å ”erklære” at vi faktisk allerede er midt oppe i denne klimakrisen, den som først var antydet at kunne inntreffe en gang i fremtiden.

Hvert regnskyll, hvert kraftige vindkast, hver varme sommerdag er «beviser» på den påståtte krisen. Overdrivelsene er helt uten grenser.

Enda verre ble det da også byer og kommuner komplett umotivert begynte å «erklære klimakrise».

Midt oppe i dette elleville sprøytet befant partiet MDG seg. De hadde tilranet seg en slags hovedrolle i det bisarre skuespillet.

Daglig fikk de opptre i mediene og utbasunere stadig mer livsfjerne tanker og planer om «krisen». Her fikk de legge ut om befolkningens matvaner, reisevaner og generelle livsstil. Dette var det opp til barn, tenåringer og livsfjerne dilettanter fra MDG å definere på vegne av nasjonen. Pressen lyttet servilt og nikket ivrig.

Ikke rart MDG har følt seg viktige. Men så kom Korona.

Brått snakker alle om noe helt annet. Glemt er den innbilte «klimakrisen», glemt er Greta Thunberg – og ikke minst, helt glemt er MDG.

Frontfigurene i MDG spreller fortvilet på sidelinjen, som fisk på land.

I dag kom så et desperat forsøk på å få være med og sette agendaen igjen. Som et rop om hjelp fra et parti i havsnød leverte MDG et utspill om at «Koronatiltak må være klimavennlige».

– Vi bør bruke pengene på jernbane, elferjer og kollektivtransport, ikke på å sette i gang nye motorveiprosjekter som skaper helsefarlig luftforurensning og klimagassutslipp, sier nasjonal talsperson Une Bastholm til NTB.

Aller mest latterlig blir det når nettopp MDG, av alle, skriker om mer penger. Er det ikke nettopp dette partiet som vil legge ned oljevirksomheten, og stenge den pengekranen det meste av vår velferd er helt avhengig av?

– Det er også helt essensielt at kommunene får mer penger å rutte med. Det er de som har ansvaret for de eldre på sykehjem her i landet, avslutter Bastholm, åpenbart uten begrep om hvor bunnløst tåpelig dette høres ut fra hennes munn.

Skal de pengene MDG nå ber om, også komme fra oljesektoren? Eller har man andre, hemmelige pengekilder på lur, som på mirakuløst vis har poppet opp nå nylig?

MDGs penger til «eldre på sykehjem» skal kanskje komme fra tang og tare, fra vindmøller eller fra sykkelverksteder? Alt dette er jo «næringer» MDG har stor tro på som arvtakere etter oljevirksomheten.

Partiets forsøk på å kuppe Korona-saken ender som et mildt sagt ganske patetisk mageplask.

Kanskje er nettopp MDG virusets første, store offer i Norge? Det vil i så fall være lite å sørge over.

Kjøp T-skjorten her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.