Lan Marie Berg uttrykker bekymring for norsk klimasabotasje i Arktis og ber regjeringen omfavne Bidens klimapolitikk. Hun ber statsminister Erna Solberg om garanti for at Norge ikke vil motarbeide den amerikanske presidentens klimapolitikk.

Berg er redd for at Norge skal motarbeide forslag om å stanse subsidier til fossil energi eller begrensninger på oljeboring i Arktis og ber regjeringen om en tydelig garanti. Det melder NTB.

– Norge er et lite land, men vi er en stormakt som energinasjon og som en sentral aktør i Arktis-samarbeidet, der Biden ønsker et moratorium mot oljeleting, sier hun.

Hun har klare visjoner om hva Norge bør gjøre i forhold til «oljeting».

– Det regjeringen burde gjøre på toppmøtet, var å omfavne initiativet til å stanse med oljeleting i Arktis, og melde om at Norge følger etter Danmark, Frankrike, New Zealand og stanser med leting etter enda mer olje og gass, sier Berg.

Berg har trukket fram flere klimainitiativer fra Biden som kan bli ubehagelige for oljenasjonen Norge:

* Biden har stanset tildelingen av nye olje og gass-lisenser på føderal grunn i USA og innført et moratorium på petroleumsvirksomhet lengst nord i Alaska.

* Biden har også varslet at han vil jobbe for et globalt moratorium på boring offshore i Arktis.

* I tillegg har Biden varslet at han vil jobbe for en stans i subsidieringen av fossile brensler.

Ved MDGs landsmøte tidligere i vår gikk partiet inn for full stans i tildelingen av nye letelisenser i Norge og utfasing av norsk olje- og gassvirksomhet innen 2035.

Politikken som ble lansert på landsmøtet har møtt sterk kritikk i egne rekker. I et leserinnlegg i Drammen24 sier MDG-profil Ståle Sørensen at nok er nok av ekstrem politikk fra partiets ledelse, og sier at partiet fremstår som en sekt for rettroende.

Til tross for at MDG skrøt uhemmet av egen innsats under landsmøtet, opplevde partiet den laveste målingen på to år ifølge de nasjonale målingene i mars.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.