Høyre vil fortsette med oljeletingen. Men til tross for at også både KrF og Venstre sa seg villige til det i energimeldingen, varsler begge omkamp etter valget.

Like før sommeren la regjeringen fram stortingsmeldingen «Energi til arbeid», som la rammene for oljevirksomheten framover. Det legges opp til videre leting etter olje i både eksisterende og nye områder, som i meldingen omtales som modne og umodne områder.

Likevel varslet Venstre-leder Guri Melby overfor NTB allerede i juni at partiet vil ha stans i ny oljeleting, og at hun også tror Høyre kan overbevises, om regjeringen skulle bli sittende etter valget.

KrF har programfestet at de vil begrense letingen til modne områder der det allerede er olje- og gassvirksomhet, og til Klassekampen sier klimapolitisk talsperson Tore Storehaug seg i stor grad enig med Melby.

– Også KrF går til valg på en mer restriktiv politikk enn det som ligger i regjeringsplattformen, og selvfølgelig da også energimeldingen – som er basert på regjeringsplattformen, sier Storehaug til avisa.

Behandling etter valget

Videre påpeker han at energimeldingen skal behandles av Stortinget først etter valget, og at KrF, dersom de havner i opposisjon, vil stemme for sakene de er for, og mot sakene de er mot.

Ola Elvestuen, klimapolitisk talsperson i Venstre, sier til avisa at partiet ikke lenger står bak energimeldingen.

– Det som står i energimeldingen, gjelder ut denne stortingsperioden. Om vi skal fortsette i regjering etter valget, så skal vi forhandle fram en ny regjeringsavtale, og da vil vi presse på det vi går til valg på, som er en stans i framtidig oljeleting, sier Elvestuen.

Videre sier han at det vil være «uansvarlig og naivt» å fortsette med oljeleting etter 2025, altså etter den kommende stortingsperioden.

Uaktuelt med stans for Høyre

Statsminister Erna Solberg sa til NTB forrige uke at det er uaktuelt for Høyre å gå inn for stans i oljeletingen.

Også Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet vil fortsette oljeletingen, mens MDG, SV og Rødt, i likhet med Venstre, har programfestet full stans i leting etter olje og gass på norsk sokkel.

Les også:

Høyre/Ap skaper industriell gravferd  

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.