Arkiv

Det blir stadig tydeligere at menneskesmuglerne i Tyrkia og Libya samarbeider med frivillige organisasjoner og hjelpeapparatet i Europa. Representanter for godhetsindustrien har telefonkontakt med smuglerne, ifølge en siciliansk statsadvokat.

Trafikken over Middelhavet går derfor ufortrødent. Smuglerne gir båtene nok bensin til at de akkurat kommer seg ut i internasjonalt farvann. Der venter båter som Siem Pilot på å plukke dem opp.

De tas i land til leire på fastlandet, i Italia eller Hellas. Der dukker EU-kontrollører opp og sier at forholdene er for dårlige. Det må fagfolk til for å heve standarden og bedre forholdene.

Hotspot-sentrene i Hellas og Italia, som skulle bidra til en rask avklaring for asylsøkere, er overfylte og har stort behov for fagfolk, ifølge EU-granskere.

Spesielt trengs det fagfolk for å bistå sårbare barn som reiser alene, fastslår EU-granskerne i en rapport som ble offentliggjort tirsdag.

De skriver også at det trengs ytterligere to sentre for å behandle flyktning- og migrantstrømmen til Italia, samt at forholdene i sentrene på de greske øyene må bli bedre. (NTB)

Siden NGO’er, også statlige som de norske skipene, inngår i en de facto arbeidsdeling med smuglerne, vokser naturlig nok leirene i Europa. Alt fra paven til humanitære prelater kan anklage europeerne for grusomhet, slik paven gjorde i helgen.

Det er duket for større innsats, mer ressurser, for å kunne ta imot enda flere.

I Hellas er det fortsatt flere nyankomne asylsøkere som blir innkvartert i sentrene enn antallet som forlater dem, noe som betyr at de blir stadig mer overfylte.

Enkelte av barna har dessuten levd under «restriktive betingelser» i over tre måneder.

– Dette må håndteres som et hastesak, sier Hans Gustaf Wessberg, som er ansvarlig for rapporten.

På en pressekonferanse i Brussel tirsdag sa han at han ikke ser noen ende på situasjonen med det første ettersom migranter og flyktninger fortsetter å komme til Europa.

EU klarer ikke bestemme seg. Tyrkia vegrer seg for å ta asylsøkere tilbake og EU klarer ikke bestemme seg. Så langt har ikke EU vist handlingskraft. Det er Ungarn som har gjort det, og for det blir landet uglesett av EU-ledelsen.

EU-granskerne har kommet fram til at EUs avtale om retur av asylsøkere til Tyrkia, har ført til at mange blir sittende fast på de greske øyene i lang tid mens de venter på at sakene deres skal bli ferdigbehandlet.

Sentrene i Italia og Hellas skulle i utgangspunktet avklare statusen til rundt 8.000 mennesker i løpet av noen få dager, men de rommer nå 15.000 til 16.000 mennesker, og folk blir boende der i månedsvis i påvente av å få reise videre eller bli sendt hjem.(NTB)