Feature

makedonia-1

En gruppe migranter, hovedsakelig fra Syria, Afghanistan og Irak, gjennomfører en ulovlig grensepassering fra Hellas til Makedonia uten at makedonsk politi klarer å stanse dem. Grensepolitiets virkemidler er køller, tåregass og sjokkgranater, men misforholdet mellom deres ressurser og antallet som vil inn til mulighetenes Europa, gjør oppgaven håpløs.

Skjønt det ville antagelig ha vært teknisk mulig, men hvilken europeisk politimann har egentlig lyst til å bruke køllen for alvor i en situasjon som den nedenstående?

makedonia-2

Europeernes humanitet kombinert med presseoppslag av de besvær migrantene – i særdeleshet barn, eldre og funksjonshemmede – måtte utholde, risikerer å bli et våpen som kan brukes til å oppnå et politisk press for å mildne kontrollen. Slik forblir Europas yttergrenser porøse.

Hvordan situasjoner som dette håndteres, vil bli historien om Europa de neste årene. Den fattigste milliarden i verden følger spent med.

Hvor lang tid tar det før europeerne innser at båtene som for det meste er fulle av unge menn, flere av dem funksjonelle analfabeter i en kunnskapsøkonomi, er et varsel om utgifter og trøbbel? Eller at det ikke lenger er krig de flykter fra etter å ha reist gjennom Tyrkia og Hellas?

For Makedonia er problemet rent logistisk og av kort varighet: Regjeringen har satt opp fem tog om dagen med plass til sju hundre mennesker, hvis eneste oppgave er å frakte migrantene fra sydgrensen mot Hellas til nordgrensen mot Serbia. Når de er fremme i Nord-Europa, blir de gjenstand for permanent offentlig omsorg.

 

Corriere della Sera