Nytt

Strømmen av migranter over Balkan-korridoren har etterhvert gjort Makedonia og Serbia til det den tyske avisen Die Welt kaller Europas venterom. Bildene fra stasjonen i Gevgelija på grensen mellom Makedonia og Hellas forteller nokså klart at mennesketrafikken resulterer i kaos – en tilstand som risikerer å forverres når Ungarns grensegjerde mot Serbia blir ferdig.

Dette kaoset har i dag fått Makedonia til å erklære unntaktstilstand på sin sydlige og nordlige grense. Hæren og opprørspoliti er blitt kalt ut for å hanskes med migrantstrømmen.

Authorities said official border crossings remained open, but that they would “reduce illegal border entry to a minimum“.

A Reuters reporter near the border town of Gevgelija said a column of riot police armed with tear gas and armoured vehicles had shut off passage for several thousand people now stranded in no-man’s land. “No more Macedonia,” one officer said in English to a Syrian man requesting passage.

Makedonerne vil altså hindre illegale innvandrere i å krysse grensen fra Hellas, hvilket minner om situasjonen på Frankrikes grense mot Italia, hvor fransk politi – etter administrativt dekret snarere enn erklært unntakstilstand – gjentatte ganger har jaget migranter tilbake på italiensk side av grensen.

Makedonia tok affære etter at en gresk ferje hadde brakt migranter fra Kos til Athen:

The flow of migrants into Gevgelija, which had hit 1,500 to 2,000 a day, has been stopped. The clampdown came after days of chaotic scenes at the local railway station as thousands of people tried to board trains to Serbia, young children being passed through open carriage windows.

Macedonia acted as a Greek car ferry docked in Athens carrying 2,400 Syrian refugees from the island of Kos, just some of the 50,000 Middle Eastern, African and Asian migrants and refugees who arrived in Greece in July alone. Many will take buses north, heading for Macedonia, then Serbia and Europe’s borderless Schengen zone in Hungary.

Det begynner altså å avtegne seg et mønster hvor grensene til de sydlige europeiske statene tettes av landene litt lenger nord.

Om europeerne hadde hatt noe større kollektiv intelligens, ville denne fremvoksende grensekontrollen – som vil bli kontinuerlig etterhvert som migrantene tar alternative ruter – ha funnet sted i Middelhavet, og ikke i et slags landjordens middelhav langs en akse fra Italia til Hellas.

 

The Guardian