Nytt

Etter at det provisoriske gjerdet som Ungarn satte opp på grensen mot Serbia, viste seg å være til ingen nytte, stiller ungarske myndigheter nå større forhåpninger til et nytt og fire meter høyt, permanent gjerde.

Det kan selvfølgelig klippes hull i de fleste gjerder, men det fysiske stengselet ledsages av splitter nye lover som gir adgang til å idømme opptil tre års fengsel for hærverk eller ulovlig passering, og Ungarn stiller store ressurser til disposisjon for å hindre ytterligere migrantstrøm, opplyser BBC:

Extra police, army, and now judges have been drafted into the region.

Thirty judges have been put on standby to rule in cases of asylum seekers who illegally cross the Serbian border into Hungary. Another 50 will be drafted in from other parts of the country.

I tillegg til selve hindringen, kommer altså den avskrekkende effekten av sanksjonene. Statsminister Viktor Orban, som er fast bestemt på at disse tiltakene skal bli en game changer, redegjør for de nye spillereglene:

«Boards will be placed along the border which state clearly what people should do if they want to enter Hungary legally. They can then go to official crossing points and fill in the papers,» Mr Orban said.

They will be asked if they applied for asylum in Serbia.

«As we regard Serbia as a safe country, if they did not apply for asylum there, their request for asylum in Hungary will be rejected,» the prime minister added.

Hva blir så konsekvensene hvis Ungarn lykkes i å tette igjen grensen mot Serbia?

Det er lett å tenke seg at migranter som allerede er kommet seg til Balkan, simpelthen vil gå rundt det nye gjerdet. Den som befinner seg i Serbia, kan komme seg til Ungarn via Kroatia eller Romania også. For den som tar veien til Kroatia, er det å reise videre til Slovenia – også Schengen-medlem – et alternativ til Ungarn.

Uansett risikerer ungarerne raskt å oppdage at de mye lengre grensene mot Kroatia og Romania også trenger fysisk stengsel og bevoktning.

På denne måten kan man se for seg et voksende lappverk av gjerder Europa rundt som en reaktiv og lite strategisk innstilling til menneskestrømmen, som neppe vil gi de ønskede resultater på kort tid. Inntil videre er mulighetene simpelthen for mange. Det er også tilbudene fra kriminelle hjelpere, som vil diske opp med nye tjenester for hvert skritt nasjonale myndigheter tar.

Men dominovirkningen av stadig flere grensekontroller og stengsler, blir neppe null. Resultatet kan altså godt bli en noe mindre tilstrømning, ikke minst hvis land som befinner seg lenger oppe i strømmen – som Serbia, Makedonia og Hellas – også iverksetter tiltak med sikte på å stanse den. Men det vil slett ikke forhindre potensielle migranter med sterk nok motivasjon fra å prøve, og de er det mange av.

Man skulle derfor tro at det var mer rasjonelt å stanse båttrafikken med felles anstrengelse, men rasjonalitet er ikke EUs sterkeste side om dagen.

 

BBC