Nytt

EU-kommissær for flyktninger utba seg tirsdag et svar fra Ungarns regjering om hvorfor den sier opp en forpliktende og bindende avtale som Dublin-konvensjonen.

Ungarn angir «nødverge». Kapasiteten er sprengt.

 

EU Migration Commissioner Dimitris Avramopoulos spoke to Hungarian officials late on Tuesday, seeking an explanation of a move the Commission said Budapest described as «technical.»

«As the Dublin rules do not foresee the suspension of transfers by the receiving member states, the Commission has asked Hungary for immediate clarification on the nature and extent of the technical failure, and on the measures taken to remedy the situation,» a Commission spokeswoman said.

Ved å si opp avtalen to dager før EU-lederne møtes til et to dager langt toppmøte om migrantkrisen, har Ungarn sørget for maksimal effekt. EU skal drøfte om landene kan bli enige om å fordele 40.000 migranter:

But the 28 member states of the EU, whose leaders will meet in Brussels on Thursday and Friday, are divided on a plan from the EU executive to oblige them to take a share of 24,000 Syrians and Eritreans now in Italy and 16,000 from Greece. Diplomats say they may compromise by accepting such numbers on a voluntary basis.

Ungarn er fed up. Det har selv mottatt 60.000 siden nyttår. Hvem skal ta seg av dem?

Hungarian officials have said an EU plan to relieve the strain on Italy and Greece fails to recognize their own problem with some 60,000 migrants who have crossed Hungary’s EU land borders, mostly from non-EU Serbia. Orban has said a Commission proposal to force states to take a quota «borders on insanity.»

A government spokesman said on Tuesday: «Hungary’s asylum system is overburdened, the most overburdened among EU member states affected by illegal immigration.»

EU er opptatt av et maritimt initiativ for å stanse trafikken. Men i første omgang konsentrer man seg om kartlegging. Man venter på godkjenning fra FN før man våger å røre båtene, og en av de to libyske regjeringene sier de vil skyte hvis EU-fartøy beveger seg inn i deres territorialfarvann.

EUs utenriksministre vedtok marineinititiativet mandag. Det virker dødfødt før det er sjøsatt.

The EU naval initiative will be limited to intelligence-gathering for now using submarines, warships, drones and helicopters because it has yet to obtain the United Nations’ authorization for a wider scope of operations. An initial plan was to disrupt the traffickers’ business and to capture and destroy their ships, possibly even in Libyan waters.

I virkeligheten er EUs båter opptatt av å plukke opp migrantene som smuglermafiaen sender ut i holker og den trafikken går i høygir.

Ships patrolling the Mediterranean have plucked more than 3,700 migrants from overcrowded and unsafe boats in the last two days alone, Italy’s coast guard said on Tuesday.