Nytt

– Den dag kommer da alle kvinner må bruke hijab i solidaritet med muslimene, sier Østerrikes president Alexander Van der Bellen.

Det er nok en og annen østerriker som angrer at de stemte på miljøpartisten Van der Bellen i fjorårets presidentvalg.

Presidentens uttalelse har vakt enorm oppmerksomhet i så vel Østerrike som de tyskspråklige nabolandene, skriver Die Welt. Den kom da presidenten snakket om Europa med en gruppe skoleelever. Han fikk et spørsmål om hva man skal gjøre med islamofobi og at muslimske kvinner med hijab behandles dårlig. Van der Bellen svarte følgende:

– Dersom denne islamofobiske holdningen i samfunnet fortsetter, kommer vi en dag til å måtte be alle kvinner bære hijab … alle! … for å vise solidaritet med kvinnene som bærer den av religiøse grunner.

Presidenten gjør en kunstpause før og etter ordet alle – liksom for å understreke at han mener absolutt alle kvinner.

Hør den oppsiktsvekkende uttalelsen (engelske undertekster):

Uttalelsen har blitt møtt med opphisselse, men også vantro av østerrikerne. Mange tror knapt sine egne ører. De har vondt for å tro at landets president snakker om at alle kvinner skal dekke seg til.

«Sa han virkelig dét?» og «Jeg kommer definitivt ikke til å bruke hijab!», lyder et par av reaksjonene.

Van der Bellen står imidlertid på sitt og stiller seg uforstående til hvorfor folk reagerer så sterkt.

– Det finnes større problemer enn hijab-spørsmålet, sier han.

Flere medier har kontaktet Norbert Hofer, som i desember tapte presidentvalget mot Van der Bellen, for å få en uttalelse fra ham. Men den 46-årige nasjonalisten er tilbakeholden:

– Jeg vil ikke kritisere presidenten. Vi var begge kandidater, og jeg kommer til å fremstå som en dårlig taper hvis jeg gjør det.

– Men jeg kan si hva jeg mener om hijaben. Jeg har samme syn på den som liberale muslimer har: De sier at den er et verktøy for politisk islam. I Koranen står det ikke at kvinner må bruke hijab. Til tross for det tvinges kvinner ofte til å bruke den.

Hofer legger til at østerrikerne trenger å forsvare demokratiet sitt, og at politisk islam ikke hører hjemme i Østerrike. Flere kommentarer har han ikke.

 

Die Welt: Van der Bellens Tag, an dem alle Frauen Kopftuch tragen