Nei, Van der Bellen, det hjelper ikke å pusse brillene for den som ikke vil se. (foto: Reuters/Leonhard Foeger)

Østerrikes president forstår ikke kritikken av den famøse hijab-uttalelsen – og han forsvarer den med at danskene gikk med davidstjerne under den tyske okkupasjonen.

For å gjøre det helt klart: Han sammenligner det at en ikke-muslim går med hijab i solidaritet med muslimske kvinner, med at ikke-jødiske dansker gikk med davidstjerne under krigen i solidaritet med deporterte jøder.

Alexander Van der Bellens stab forsvarer seg på Facebook:

«Presidentens anliggende med uttalelsen var å motvirke det stigma som rettes mot kvinner som bruker hijab.» Disse kvinnene utsettes hele tiden for fiendtlighet i det offentlige rom i Østerrike. «Denne uakseptable behandling av kvinner ble kritisert av presidenten med en spissformulering», argumenteres det.

 Østerrikes president: – Den dag kommer da ALLE kvinner må bruke hijab

Kort etter kommenterte Van der Bellen saken under et besøk i Bratislava:

«Jeg er ikke veldig glad i hijab, men vi har ytringsfrihet i Østerrike, talefrihet, og en slags bekledningsfrihet.»

«En slags bekledningsfrihet.» Han hadde trolig ikke friheten til de kvinnene som blir påtvunget hijab i tankene.

Bakgrunnen for presidentens forsøk på å forklare seg er en uttalelse han kom med i EU-kommisjonens representasjon i Wien 24. mars. Først flere uker etterpå, da nyhetsprogrammet Report på kanalen ORF tirsdag denne uken kringkastet et utdrag av det han sa, ble det bruduljer.

Alexander Van der Bellen ble spurt om islamofobi og om overgrep mot kvinner med hijab. Til det svarte han:

– Dersom denne islamofobiske holdningen i samfunnet fortsetter, kommer vi en dag til å måtte be alle kvinner bære hijab … alle! … for å vise solidaritet med kvinnene som bærer den av religiøse grunner.

https://youtu.be/CxrSYO9N7AY

Utsagnet ble vist på TV, men Van der Bellen sa mer på møtet. Han sammenlignet hijaben med davidstjernen danskene gikk med da Danmark var okkupert av Nazi-Tyskland:

«Det er ikke så annerledes. Hvis jeg husker riktig så gjorde danskene noe lignende under den tyske okkupasjonen. Ikke-jødiske dansker begynte å gå med davidstjerne.» For å markere motstand mot deportasjonen av jødene.

Van der Bellen får også kritikk for å sabotere debattklimaet:

Generalsekretær Herbert Kickl i det østerrikske frihetspartiet (FPÖ) mente presidenten hadde gått «integrasjonspolitisk berserk» («integrationspolitischen Amoklauf»):

«Med sin uttalelse har presidenten drept den lille spiren av motstand mot islamisering vi hadde her i landet etter Erdogan-folkeavstemmingen.» I stedet for å støtte de hijab-undertrykte kvinnene i deres kamp mot de muslimske mennenes patriarkat, gjør Van der Bellen nøyaktig det motsatte, sa Kickl.

 

Die Presse: Kopftuch-Sager: Van der Bellen zog auch NS-Vergleich

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂