Gaza-aktivister blir stadig mer pågående. Man skulle tro at et Holocaust-museum var no-go, men nei, ingenting er hellig. Demonstrantene påsto at det ikke var museet, men tilstedeværelsen av Israels president Isaac Herzog som foranlediget protestene. Det tror vi ganske enkelt ikke noe på.

Det er slik aktivistene og mediene beholder sin anstendighet.

Tusenvis av propalestinske demonstranter og proisraelske motdemonstranter samlet seg i Amsterdam under åpningen av et nytt Holocaust-museum.

Museet ble åpnet av den nederlandske kong Willem-Alexander og Israels president Isaac Herzog, som før åpningen besøkte en synagoge i den nederlandske hovedstaden.

Aktivistene skyver nominelt jødiske grupper foran seg, de er ofte finansiert av oligarker som George Soros. Mediene minner om at Soros er jødisk, men man kan godt være jødisk og opptre antisemittisk.

De propalestinske demonstrantene, som inneholdt flere jødiske grupperinger, understreket at de protesterte mot Herzogs tilstedeværelse, og ikke mot museet og hva det hedrer.

– For oss jøder er disse museene en del av vår historie, av vår fortid. Hvordan er det mulig at et så hellig sted brukes til å normalisere folkemord i dag? spurte Joana Cavaco, en antikrigsaktivist fra det jødiske kollektivet Erev Rav, da hun talte til folkemengden i forkant av seremonien.

– Herzogs tilstedeværelse er et slag i ansiktet på palestinerne, som bare hjelpeløst kan se på hvordan Israel dreper deres kjære og ødelegger landet deres, sa den propalestinske organisasjonen The Rights Forum i en uttalelse i forkant av demonstrasjonene.

Museet i Amsterdam forteller historien til noen av de 102.000 jødene som ble deportert fra Nederland og drept i nazistenes konsentrasjonsleirer, samt historien om den strukturelle forfølgelsen av dem under den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig før deportasjonene startet.

Tre firedeler av de nederlandske jødene var blant de 6 millioner jødene som ble myrdet av nazistene.

En jødisk gruppering forstår at det å bruke begrepet folkemord når man åpner et museum til minne om historiens største folkemord, er å trivialisere og banalisere Holocaust.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.