Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjeddes forslag om å gjøre 26. november til en nasjonal minnedag for norske jøder og Holocaust, fortjener refleksjon. Det druknet i all støyen rundt forslaget om at alle elever skulle bære David-stjernen denne dagen. Det ble oppfattet som et PR-stunt og provoserende.

Han foreslår at datoen 26. november brukes for å markere jødenes lidelser i Norge. Denne datoen i 1942 ble over 500 norske jøder stuet sammen i frakteskipet «Donau» og sendt til utryddelsesleiren Auschwitz.

– Det er en svart dag i norsk historie, fastslår Frp-politikeren.

– Valgfritt

Han understreker at han ikke vil tvinge noen elever til å bære jødiske symboler, og at han ikke mener å provosere noen.

– Jeg kan heller ikke skjønne at dette skal være støtende. Det er snakk om en dags markering av et veldig viktig spørsmål, sier Tybring-Gjedde. Forstander Anne Sender i Det Mosaiske trossamfunn i Oslo er glad for initiativet til å lære om holocaust i skolen.

– Grunnideen om at man skal ha en dag i året hvor man lærer om dette, er god. Da kan man kanskje også lære hva en David-stjerne er. Men å oppfordre elever til å bære en slik stjerne, kan stå i veien for læringen, sier Sender til VG.

Anne Sender må være forsiktig der Tybring-Gjedde kan være direkte.

Det er ingen tvil om at det å bære David-stjerne ville være den mest kraftfulle måten å ta avstand fra antisemittisme på.

Men leder av Islamsk Råd ser det ikke slik. Han sammenligner en slik symbolsk handling med debatten om hijab. Har de to noe med hverandre å gjøre?

Men Shoaib Sultan, generalsekretær i Islamsk Råd, er ikke imponert over Tybring-Gjeddes utspill.

– Tybring-Gjedde har tidligere gjort seg bemerket med ganske nedlatende utsagn om muslimers religiøst betingede plagg, og ønsker å forby disse. Samtidig tar han til orde for at elever skal bære et religiøst symbol fra en annen religion, sier Sultan til VG.

Han utfordrer Frp-politikeren til å være like ivrig i sitt forsvar av muslimers symboler.

– Forslaget om å bære David-stjerne i solidaritet kan vurderes når Tybring-Gjedde foreslår en tilsvarende obligatorisk markering for hijaben, sier Sultan.

Det finnes allerede to markeringer av jødeforfølgelsene: Krystallnatten 9. november og Auschwitz-dagen 27. januar. Krystallnatten er overtatt av antirasister, og også Holocaust-dagen brukes til å markere allmenn antirasisme i flere skoler.

Muslimske representanter i Europa har ved flere anledninger nektet å delta fordi dagen ikke minner alle overgrep.

En 26. november-minnedag ville være knyttet til konkret norsk historie. Å bære David-stjernen for en dag ville være den sterkeste måten å vise solidaritet med jødene på.

Man mistenker at mange muslimer ville finne dette ytterst vanskelig, men ikke bare dem, også norske elever ville nok trengt overbevisning. Men nettopp en slik handling ville utløst den debatt som skal til for at folk endrer innstilling og forstår.

En Donau-dag ville også gitt anledning til å lære om at det var norske nordmenn som sto for razziaene mot jødene og beslagleggelse av deres eiendom. Et lite ærefullt kapitel, som mange nordmenn fremdeles ikke er klar over.

Frp-topp ber muslimer gå med David-stjerne
– Bør vise solidaritet med jødene

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂