Opplæring, reiser til konsentrasjonsleirer og kontroll og kartlegging av antisemittisme i norske moskeer er blant tiltakene stortingspolitikere fra FrP foreslår for Stortinget.

Representantforslaget er signert av Erlend Wiborg, Himanshu Gulati, Silje Hjemdal, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde.

De fem krever blant annet at regjeringen sikrer at moskeer og andre aktører som sprer jødefiendtlige holdninger mister statsstøtten.

Bakgrunnen for forslaget er økningen i antisemittisme som følge av konflikten mellom Israel og Hamas.

«Man har sett antisemittiske holdninger bli uttrykt gjennom trakassering, flaggtramping og hatefulle rop. Toneangivende personer og organisasjoner på propalestinsk side har ikke utvist noen sympati med ofrene for Hamas-terroren.»

«Ropet som runger fra Gaza-demonstrasjoner i Norge og store deler av Europa, «From the river to the sea, Palestine will be free!», henspiller på at Palestina skal bli fritt fra Jordanelven til Middelhavet, underforstått at målet er å utrydde Israel. Dette er også terrororganisasjonen Hamas sitt kamprop», skriver de i begrunnelsen for forslaget.»

Forslagsstillerne ønsker at samtlige skoleelever får mulighet til å besøke tidligere konsentrasjonsleirer som Auschwitz og Sachsenhausen.

«Tall fra Utdanningsdirektoratet viser hvilke skoler som har fått godkjent reisetilskudd for å reise til konsentrasjonsleirer for å lære om historien. Tallene viser at det er veldig skjevfordelt og at i bydeler i Oslo med særlig stor muslimsk befolkning, er det nesten ingen som drar.»

«De siste fire årene er det, blant grunnskoler fra de fire bydelene i Groruddalen og Søndre Nordstrand, kun Rommen skole som har reist, og da med 100 elever.»

«Samtidig har 2979 elever fra skoler i andre bydeler reist. Det er et problem at de elevene som sannsynligvis har størst behov, ikke reiser for å lære.»

Wiborg, Gulati, Hjemdal, Listhaug og Tybring-Gjedde er klar over at de foreslåtte tiltakene krever en god porsjon ærlighet. De skriver:

«Skal man […] kunne bekjempe antisemittismen, må man være målrettet, og man må være ærlig om hvor i samfunnet utfordringen er størst. Ingen er født antisemitt, man må derfor vite i hvilke miljøer, ideologier, religioner og kulturer problemet er størst.»

«HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) slår i rapporten «Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2022» fast at det er i muslimske miljøer antisemittismen er desidert størst. Dette dokumenteres også grundig i Proba samfunnsanalyse sin rapport «Evaluering av handlingsplaner mot antisemittisme (2016–2023).»

Ifølge forslaget bør tiltakene gjennomføres både gjennom samarbeid med lederskikkelser og ved å stille krav og granske hva som formidles i moskeene og andre arenaer som utøver innflytelse på norske muslimer.

Forslaget ligger til behandling i Kommunal- og forvaltningskomiteen. Dato for behandling i Stortinget er foreløpig ikke satt.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.