Det amerikanske utenriksdepartementet, US Department of State, lanserte for et par dager siden The International Religious Freedom Report for 2022, og igjen har Document og HRS hovedrollen, som i fjor og årene før, sammen med SIAN, den Nordiske Motstandsbevegelsen og Vigrid. Resett er ikke med denne gangen, mens Steigan er en nykommer.

I tillegg rapporterer Muslimsk Dialognettverk at innvandrerfiendtlig retorikk from the Liberal party (det antas at det er FrP) gjør livet mer utfordrende for muslimer og innvandrere her i landet.

Det følgende er en oppsummering av rapporten. Planen er å kontakte den amerikanske ambassaden, utenriksdepartementet i USA og NGO-er, departementer og statsråder som har bidratt til rapporten – som uten tvil er ærekrenkende, løgnaktig og enormt ensidig.

Internasjonal Rapport om Religionsfrihet Norge 2022

I sammendraget skrives det at regjeringen fortsatte å iverksette handlingsplanen 2021–23 for å bekjempe antisemittisme, spesielt hatefulle ytringer, så vel som handlingsplanen for å bekjempe antimuslimske tanker (sentiment).

Regjeringen fortsatte å gi økonomisk støtte til interreligiøs dialog. SIAN holdt en rekke stevner i løpet av året i forskjellige byer som fikk stor medieoppmerksomhet og tiltrakk motdemonstranter.

Embetsmenn i den amerikanske ambassaden møtte tjenestemenn fra Barne- og familiedepartementet hvor de diskuterte lov og finansiering for tros- og livssynsorganisasjoner, samt Justisdepartementet og Utenriksdepartementet, som handlet om regjeringens innsats for å fremme religionsfrihet og straffeforfølge religiøst baserte hatforbrytelser.

De møtte også enkeltpersoner fra NGO-er, livssynsorganisasjoner og religiøse minoritetsgrupper for å diskutere spørsmål som religionsfrihet, toleranse og integrering av minoritetsgrupper i samfunnet.

Venstresidens og muslimers antisemittisme skjules

Hvis en ser på rapporten i sin helhet, er søkelyset på diskriminering og hatkriminalitet mot to minoriteter i Norge, nærmere bestemt muslimer og jøder. Nordmenn nevnes ikke som noen som er rammet av diskriminering eller hatkriminalitet, og det er heller ikke nevnt noe om forbrytelser mot noen med kristen tro eller annen tro.

For en utenforstående kan det virke som etniske nordmenn er problemet.

Rapporten gir en detaljert beskrivelse av regjeringens tiltak og handlingsplaner mot antisemittisme, og om å finansiere relaterte prosjekter som ble utført av regjeringen, akademiske institusjoner og Det Mosaiske Trossamfund (DMT).

Det kan virke som de ønsker å fremstille et bilde av at de er heroiske forkjempere for våre venner fra Israel og gjør alt de kan for å forhindre antisemittisme, mens mange av oss opplever at de største fordommene mot jøder kommer fra venstresiden, i både medier, blant politikere og fra regjeringen.

Antisemittisme forkledd som antisionisme

Elefanten i rommet – at mange muslimer er antisemitter – nevnes ikke i rapporten. Gjennom hele rapporten er de det største offeret, og regjeringen handler deretter. Det er ikke måte på hvor mange tiltak og handlingsplaner regjeringen iverksetter for å bekjempe diskriminering av og hat mot muslimer. I landet som kalles for et av verdens minst rasistiske land.

Den gjeldende reguleringsplanen inneholder 18 tiltak som fokuserer på forskning og utdanning og dialog på tvers av trossamfunn. I tillegg ønskes det registrering av hatforbrytelser mot muslimer som en egen kategori i kriminalitetsstatistikken.

Vil den bli holdt skjult på samme måte som statistikker om kriminalitet begått av Norges nye borgere?

Ifølge rapporten holder regjeringen et årlig forum for regjeringens tjenestemenn om anti-muslimske tanker som inkluderte statsministeren og representanter for muslimske miljøer.

Status for samfunnsrespekt for religionsfrihet

Holocaustsenteret, Antirasistisk senter og Oslo Coalition on Freedom of Religion or Belief rapporterte alle en økning i religiøst motiverte hatytringer i løpet av året, spesielt på nett.

Den nordiske motstandsbevegelsen (NRM), SIAN, Vigrid og nettbaserte nyhetssider som Document.no og Steigan.no var blant de mest aktive organisasjoner som bidrar til denne økningen, ifølge Holocaustsenteret, Antirasistisk senter og muslimske samfunnsrepresentanter.

Holocaustsenteret rapporterte at det nettbaserte venstrenasjonalistiske nettstedet Steigan.no, som har forbindelser til partiet Rødt, publiserte artikler kritiske til Ukraina som inkluderte et antisemittisk budskap.

Muslimsk Dialog Nettverk (MDN) rapporterte at innvandrerfiendtlig retorikk from the Liberal party (det antas at det er FrP) gjør livet mer utfordrende for muslimer og innvandrere her i landet. MDN meldte om en økning i slik retorikk, og påfølgende hatytringer og trakassering etter store nyhetshendelser.

Politiet brukte tipslinjer for å overvåke hatytringer på nettet og sa at bevissthetskampanjer rettet mot publikum og innad i politiet var suksessfaktorer for økt rapportering av hatforbrytelser fra ofre og medlemmer av offentligheten.

Organisasjoner, inkludert SIAN, Human Rights Service og Document, publiserte antimuslimske artikler på nettet eller i trykte medier.

Holocaustsenteret uttalte at gruppene var relativt små, men opprettholdt en sterk og velorganisert tilstedeværelse på internett.

Forskere ved Universitetet i Oslo Senter for forskning på Terrorisme (C-REX) rapporterte at antimuslimske og anti-immigrant-syn i mange tilfeller var nært sammenknyttet.

SIAN var involvert i en bilkollisjon

SIAN holdt en rekke antimuslimske stevner i forskjellige byer, inkludert koranbrenning, som mottok utbredt medieoppmerksomhet og ofte inkluderte større grupper av motdemonstranter. 1. juli holdt SIAN en koranbrenning foran en moske og en politistasjon.

Lederen av SIAN var involvert i en bilkollisjon rett etter hendelsen, og en politietterforskning av hendelsen pågikk ved årsskiftet:

– The leader of SIAN was involved in a car collision immediately following the event, and a police investigation of the incident was ongoing at year’s end.

I USA ville de kalt det assault with a deadly weapon using a car. 

Regjeringen finansierte ikke Human Rights Service i nasjonalbudsjettet for 2022. HRS beskrev seg selv som kritisk til islam, mens Antirasistisk Senter beskrev organisasjonen som «islamofobisk». HRS hadde fått årlige midler fra nasjonalbudsjettet siden 2002.

Holocaustsenteret fortsatte å gjennomføre programmer om Holocaust og bekjempe antisemittisme, med økonomisk støtte fra regjeringen.

Vi får en oppsummering av Holocaustsenterets forskning og rapport om antisemittisme og antimuslimske holdninger i landet, og resultatene er cherry-picked, da nordmenn er den eneste etnisiteten som nevnes. Nesten 50 prosent av nordmenn mener at muslimer selv er skyld i trakasseringen de erfarer:

– In response to questions on anti-Muslim attitudes nearly 50 percent of Norwegians believe Muslims are to blame for the harassment they experience.

Vi vet at i denne rapporten, samt tidligere undersøkelser, fant de betydelige antisemittistiske holdninger blant muslimer, men det nevnes ikke. Det er nordmenn som er den store stygge ulven.

DMT uttaler seg om rapporten og legger til at i motsetning til den målte nedgangen i negative holdninger fra tidligere år, viser den siste målingen at et høyere antall i begge grupper (jøder og muslimer) rapporterer negative erfaringer og sier at de noen ganger skjuler sin religiøse tilhørighet av frykt for negative holdninger.

Det er et større antall i muslimsk gruppe som rapporterer om negative erfaringer, men det er et langt større antall blant jødene som skjuler sin religiøse tilhørighet.

Holocaustsenteret rapporterte at det jødiske samfunnet følte seg stadig mer truet. Vi får ikke vite av hvem.

Holocaustsenteret fortsatte å publisere artikler som dokumenterte antisemittisme og forfølgelse av religiøse minoriteter over hele verden, inkludert hvor høyreekstreme medier brukte profesjonelt produsert innhold, spesielt i sosiale medier, for å formidle «usiviliserte» nyheter som inneholder antisemittiske og antimuslimske budskap.

Religiøse sentre under Muslimsk Dialog Nettverk (MND), inkludert Islamic Cultural Center og Rabita-moskeen, var aktive i å bekjempe anti-muslimske følelser gjennom dialog med regjeringen og oppsøkende programmer.

Ungdom i moskeenes Pathfinders-program besøkte skoler rundt om i landet for å bringe elever sammen med muslimsk ungdom – noen ganger for første gang – for å bygge broer og bekjempe stereotypier.

Igjen ble nordmenn fremstilt som fordomsfulle.

Moskeer må rutinemessig låse dørene til bestemte tider og ansette bevæpnet sikkerhetspersonell som svar på sikkerhetstrusler. Muslimske representanter rapporterte at disse restriksjonene hindret medlemmer i å få full tilgang til moskeene for å be eller fritt utøve sin religion.

Kanskje det hadde vært lettere hvis de hadde hatt samme inngang for kvinner og menn?


Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!


Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.