Siv Jensen krever at Erna Solberg og regjeringen hennes må ta imot færre kvoteflyktninger neste år. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

FrP setter hardt mot hardt: Regjeringen må ta imot færre kvoteflyktninger. Hvis ikke, kan de vinke farvel til Fremskrittspartiets støtte til neste års statsbudsjett, advarer Siv Jensen.

– Jeg kan her og nå si, på vegne av FrP, at vi på ingen som helst måte vil akseptere 3.000 kvoteflyktninger, hvis budsjettet skal gjøres opp med oss, sier FrP-lederen til VG.

Da FrP fortsatt var med i regjeringen, var partiet med på beslutningen om å ta imot 3.000 kvoteflyktninger i år. Utenfor regjeringen står FrP og leder Siv Jensen igjen fritt til å markere sin egen politikk

– Vi mener i utgangspunktet at vi ikke skal ta imot noen. Det sitter folk i regjeringen fra Venstre og KrF som vil ha det tallet langt høyere. Men tiden er ikke inne for det. Nå er tiden inne for å stramme til, sier Jensen.

Opphisset i Stortinget

Utspillet kommer etter et intermesso i Stortinget i dag. Det startet med at Tybring-Gjedde ville ha svar på om Søreide er stolt av at Norge skal ta imot 3.000 kvoteflyktninger, og han lurte på om utenriksministeren selv omgås flyktninger i sitt nabolag.

Søreide svarte at hun bor i en av bydelene med størst minoritetsbefolkning, og at hun trives godt med det.

– Å sitte på kafé går sikkert bra for utenriksministeren, men det er ikke det dette handler om, sa Tybring-Gjedde, som beklaget at FrP i regjering var med på beslutningen om kvoteflyktningene.

Søreide repliserte at hun ikke opplever bydelen sin først og fremst ved å sitte på kafé, men ved å snakke med naboer og ha kontakt med mennesker i bydelen. Det går faktisk helt fint, sa hun, og la til:

– Men det kan faktisk være fordi jeg har en litt annen innstilling til mennesker som kommer fra et annet sted enn det representanten legger for dagen. Det fokuset Tybring-Gjedde har, er problemfokus.

Tybring-Gjedde ble så provosert at han forlot talerstolen, til Stortingets visepresident Morten Wold grep inn og ba ham bli værende til utenriksministeren var ferdig med sitt svar. (NTB)

Siv Jensen reagerte på utenriksministerens uttalelse om at Christian Tybring-Gjedde, og dermed generelt også FrP-ere flest, har en annen innstilling til mennesker med en annen bakgrunn, sier Jensen til VG.

Partilederen mener Søreide impliserte at Tybring-Gjedde er rasistisk.

– Ja. Det gjorde hun. Det reagerer jeg på. Han kom med systemkritikk. Det er bred enighet i Norge om at høy innvandring har negative konsekvenser for det norske samfunnet. Det har den regjeringen som Ine og jeg satt sammen i, ment. Så da er spørsmålet om regjeringen nå har en annen holdning til asyl- og innvandringspolitikken. Eller så snakker utenriksministeren på egne vegne.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er uenig.

– Christian Tybring-Gjedde kom med karakteristikker av både Høyres politikk, flyktninger og meg. Da må han tåle å bli motsagt, bli møtt med fakta og argumenter, og ikke storme ned fra talerstolen og ut av salen når han får svar han ikke liker, skriver Søreide i en e-post til VG.

Utenriksministeren skjønnmaler utfordringene med integrering i Norge, hun sier at alt er veldig fint, og det er ikke noen problemer. Men det er virkelig ikke tilfelle, sier Jensen.

Statsminister Erna Solberg skriver i en e-post til VG at regjeringens innvandringspolitikk ikke er forandret.

– Vi fører fremdeles en restriktiv, ansvarlig og rettssikker innvandringspolitikk. Samtidig jobber vi med forbedringer på integreringspolitikken for å sikre at alle som kommer til Norge, lærer seg norsk og får en jobb, slik at de kan bli skattytere i det norske samfunnet, skriver Solberg.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.