Lørdagens Aftenposten har vært i Frankrike. De er sjokkerte over utviklingen i Frankrike. Det er ikke terror, no-go-zones og slum midt i Paris som vekker oppsikt. Det er det faktum at mange velgere ikke lenger ønsker å stemme på de tradisjonelle politiske partiene som sjokkerer. Redaksjonen har ennå ikke skjønt det en franskmann sier i deres egen artikkel: Folk er drittlei og vil ha noe nytt.

Var det noen som pratet om trangsynthet?

Aftenposten håper det franske valgsystemet er for smart laget til at Le Pen kan vinne. Det er kanskje her det demokratiske sinnelaget til Aftenposten viser sitt sanne jeg.

-Det kan hende det franske systemet er for smart tilat Le Pen kan vinne, men det er et eller annet som er i ferd med å skje. Igjen og igjen sender velgerne et klart varsel om at ting ikke kan fortsette som før.

Nok en gang ser det faktisk ut til at media mener folket bør mene anderledes. Vi vil ikke kalle det franske totrinn-systemet for smart. Marine Le Pen vinner kanskje 1. omgang, men i 2. omgang risikerer hun at alle velgerne som ikke stemmer Front National vil stemme på den andre kandidaten (som sikkert blir Juppé). Hun må altså sikre seg mer enn 50% av velgerne. En tøff jobb. Men ikke umulig. Akkurat som Sylvi Listhaug så hopper Marine gjerne bukk over mediene og kommuniserer direkte med velgerne. Hun har sine egne kanaler på sosiale medier (over en million følgere på Facebook) i tillegg til en app.

God helg.

20161112_08022920161112_075719