Statsminister Manuel Valls sa lørdag at Frankrike er truet av borgerkrig hvis Front National vinner annen runde av regionalvalget. Marine Le Pen svarte at Frankrike allerede befinner seg i krig.

Valls uttalelse er som hentet ut av Michel Houellebecqs roman Underkastelse: Desperate sosialister gjør hva som helst for å hindre Front National å komme til makten.

 

«There are two options for our country,” he said. “There is one option which is that of the far right which, basically, preaches division. This division may lead to civil war, and there is another vision which is that of the Republic and its values, which are for unity.»

He added: «Division and stigmatising people carry within them the seeds of civil war.»

Valls uttalelser er selv et uttrykk for dyp splittelse, og det er et forsøk på å kriminalisere en politisk motstander. Valls vet godt at Frankrike befinner seg i krig, det har både han selv og presidenten sagt.

En mildest mulig tolkning kan være at en FN-seier vil provosere muslimene så mye at de gjør opprør. Men hvem er i så fall anvarlig for det? Er det ikke Valls som legger opp til det med sine uttalelser? Angrepet fredag 13. skjedde under sosialistisk styre. Er det ikke Frankrike som er under angrep? Vil angrepene stanse hvis velgerne lytter til Valls?

Det finnes en annen og dystrere tolkning av Valls og det er at han spiller hat-kortet mot andre for å slippe å ta stilling selv.

Dagen etter angrepet på Charlie Hebdo sa han at Frankrike ikke handlet om hat og nevnte Houellebecq i samme åndedrett. Dermed utpekte landets statsminister Frankrikes mest berømte romanforfatter som ansvarlig for stemningen i landet. Houellebecq måtte rømme Paris og dra opp i fjellene.

Hvis sosialistene tror de selv har mandat til å kalle motstandere de verste ting er de selv med på å skape et politisk klima som blir uforsonlig.

Mr Valls told France Inter radio that the first round was a protest vote that needed to be heard. But he said that these voters were nevertheless “voting for a party that is anti-semitic, racist, which does not like the Republic and which is also cheating the French.”

Marine Le Pen quickly lashed out at Mr Valls in response to his attack on the party set up by her father, Jean-Marie Le Pen.

“The Socialist Party is ending its (election) campaign in a delirium of outrageousness and eructations,” she said.

«Let me remind the prime minister that the war being waged against France today is being waged by Islamist fundamentalists bottle-fed by a laxist, sectarian Socialist Party,» she said.

Å spille borgerkrigskortet er å spille på frykt. Det heter at høyresiden spiller på folks frykt for muslimer.  Sosialister føler de har moralsk rett til å mane frem borgerkrig for å stanse høyresiden.

Hvordan vil velgerne reagere på slike skremsler?

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/12046087/Front-National-win-could-lead-to-civil-war-warns-French-PM.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂