Frankrike er på randen av opprør og konkurs etter mange tiårs feilslått innvandrings- og handelspolitikk, sier Front Nationals leder Marine Le Pen i et særdeles frittalende intervju med The Times. Landet risikerer etter hennes oppfatning å bli herjet og plyndret i noe som ligner en borgerkrig.

Marine Le Pen, 45, said that it would only take a spark to tip Europe’s second economic power into virtual civil war — and that the trigger could be the violent anti-tax demonstrations taking place in Britanny over the past month.

President Hollande er svak, desorientert og i lomma på Brussel, mener Le Pen.

She said: “François Hollande is just a provincial sub-prefect who is well suited to his place in the European Union — the boss of a technocrat government who takes his marching orders from Brussels.

“The trouble is that France is going to be put to fire and the sword. I think we are in a time of revolt. The French have the feeling that François Hollande has no idea of where he is leading them.

Selv er hun i alle fall sikker på hva hun er imot:

She says that France and the rest of the European Union was driven to bankruptcy by the creed of free trade, the euro, open frontiers and the ethnic melting pot.

“Now that the danger no longer stems from communism, the threat is coming from le ‘mondialisme’,” she says. “That means the sort of theory of the all-powerful market which will regulate itself. It’s a form of totalitarianism, a totalitarianism of all-out commerce. Immigration is the child of this globalism.”

This has nothing to do with racism, she insists.

Det er vanskelig å vurdere påliteligheten ved hennes vurdering av Frankrikes situasjon som nær desperat. Folk som observerer landet har gjerne svært forskjellige virkelighetsoppfatninger.

Det er utvilsomt harde tider, men man tar seg i å lure på om Le Pen ikke smører litt vel tykt på for selv å fremstå som nasjonens mulige redningskvinne, en tanke som det kanskje er taktisk lurt å holde varm nå som Front National gjør det bra på meningsmålingene og det er lokalvalg om fire måneder.

På den annen side virker samfunnsklimaet hardere enn før, og med skarpere motsetninger. Noe ligger i luften, og en jevn strøm av uro og opptøyer virker sannsynlig, men ikke at en gnist skal være nok til å få helvete til å bryte løs.

 

France is on the brink of civil war, warns Le Pen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂