Med Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, i spissen ber lederne for Tyskland, Portugal og Spania om at franskmenn stemmer på Macron. Det er høyst usedvanlig at europeiske ledere blander seg inn i valget i et annet land. Oppfordringen kan slå kontra.

– Frankrike må velge mellom en demokratisk kandidat og en kandidat for det ekstreme høyre, skriver statsministrene Olaf Scholz, Antonio Costa og Pedro Sánchez i avisa Le Monde.

Det er høyst uvanlig at europeiske statsledere blander seg inn i valgene i andre EU-land.

Macron besøkte torsdag Saint Denis i Paris som er en islamisert bydel. Macron later som om det er arbeiderklassen som bor der. Arbeiderklassen har flyttet ut for lenge siden.

– Mitt første budskap er å si til innbyggerne i alle våre arbeiderklasse-områder at de utgjør en mulighet for republikken, sa Macron til pressefolkene som fulgte ham tett på turen.

– De siste månedene har vi stigmatisert mennesker fra arbeiderklasse-områdene, det har senket debatten og bidratt til motsetninger og noen ganger splittet samfunnet vårt, sa han videre.

Macron hadde følge av den sosialistiske ordføreren i Saint Denis. Begge forsøkte å spille på at Marine Le Pen vil innføre hijab-forbud.

Under besøket sa Macron at valgkampen har vært uutholdelig for mange mennesker fordi en rekke av presidentkandidatene stemplet dem som et problem.

– Hvis Marine Le Pen skulle vinne, vil de første ofrene være her, sa ordføreren i Saint-Denis, sosialisten Mathieu Hanotin, som reiste rundt sammen med Macron. (NTB)

Macron frir litt for åpenbart til den muslimske befolkningen. Det kan frastøte ekte arbeiderklassestemmer.

I nabobyen Villetaneuse, der 65 prosent stemte på venstreorienterte Jean-Luc Mélenchon i første valgomgang, sier ordføreren at mange forbinder Macron mer kutt i bostøtten, et tiltak som rammet de fattigste, og med skattelettelser for de rike.

– Han begynner nå, men han har vært bortreist på månen i fem år, sa ordfører Dieunor Excellent i et intervju i forrige uke.

Jislaine Prot, som er lokalpolitiker i Saint-Denis, mener at onsdagens TV-duell mellom Macron og Le Pen bekreftet fordommene hun har mot presidenten.

– Han er fortsatt arrogant, slik han alltid har vært, sier 61-åringen. (NTB)

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.