Frankrikes president Emmanuel Macron taler under åpningen av et fransk kultursenter i Rwandas hovedstad Kigali den 27. mai 2021. Foto: Nicholas Garriga / AP / NTB.

Den afrikanske innvandrer­befolkningen i Frankrike befinner seg der på grunn av historiens grusomheter og forfedrenes eller eget valg, sier Frankrikes president Emmanuel Macron i et nylig intervju med det franske tidsskriftet Zadig.

Henvendt til alle afrikanere i Frankrike sier Macron i intervjuet at «dere er en sjanse for landet vårt». Presidenten legger til at «Frankrike har ikke noen fast identitet», og at landet er «en daglig vilje».

Overfor Zadig berører Macron også en rekke andre temaer, som koronapandemien, Seine-Saint-Denis, korporatismen og de gule vestene, skriver Valeurs Actuelles i en omtale av intervjuet. Macron knytter identitetssprsmålet til landets mentale bearbeidelse av sin kolonihistorie.

Ifølge presidenten «vil vi ikke få fred med oss selv hvis vi ikke klarer å sette spørsmålet om Algerie-krigen på agendaen igjen» […] siden «mer enn ti millioner av våre medborgere lever med smertefulle minner om denne felles historien».

Macrons uttalelser falt omtrent samtidig med at den 39 år gamle radikaliserte islamisten Ndiaga Dieye, som har røtter i Senegal, knivstakk og skadet en politikvinne i Nantes – en ny manifestasjon av en voldsspiral som ofte involverer personer av afrikansk opphav.

Det er nytt presidentvalg i Frankrike om nokså nøyaktig ett år, og innstillingen i migrasjonssaker er stikk motsatt mellom toppkandidatene Emmanuel Macron og Marine Le Pen.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.