Søndag er det 30 år siden nær en million mennesker ble massakrert i Rwanda på rundt 100 dager. – Frankrike kunne stoppet folkemordet sammen med sine vestlige og afrikanske allierte, men hadde ikke viljen til det, sier president Emmanuel Macron.

Macron kommer i helgen til å legge ut en videouttalelse på de sosiale medieplattformene, melder Libération i dag.

Kilder i presidentpalasset Elysée i Paris sier at presidenten spesielt vil minne om at da den totale utryddelsen av tutsiene begynte, hadde det internasjonale samfunnet mulighet for å både vite og handle gjennom kunnskapen sin om folkemordene på armenere og jøder. Macron sier ifølge kildene at Frankrike kunne ha stoppet folkemordet sammen med sine vestlige og afrikanske allierte, men «manglet vilje til det».

Macron vil i sendingen spesielt understreke plikten til å huske det som skjedde, gjennom blant annet opplæring av de yngre generasjonene i Frankrike.

Opptining

De diplomatiske forbindelsene mellom Frankrike og Rwanda har vært anstrengte siden 2006. Macrons uttalelser kan derfor ses på som nok et forsøk på å tine opp forholdet.

Nullpunktet ble nådd da Frankrike beskyldte høytstående rwandiske tjenestemenn for å ha vært med og planlegge nedskytingen av flyet til daværende president Juvenal Habyarimanas, noe som var en utløsende faktor for de enorme voldsorgiene som fulgte.

Beskyldt for unnfallenhet

Daværende president François Mitterrand og den franske regjeringen ble i en rapport fra regjeringen i Rwanda like etter beskyldt for å ha visst om planer folkemord i flere år, og for likevel å ha støttet regjeringen og trent opp regjeringsmilitsen som startet folkemordet.

Rapporten beskyldte også franske soldater for å ha deltatt i noen av grusomhetene.

– Anerkjennelse av feil

I en reaksjon på Macrons uttalelser sier Marcel Kabanda i organisasjonen Ibuka France at Macron nå går enda lengre enn Duclert-rapporten fra 2021, som understreket at Frankrike hadde ansvar i forbindelse med hendelsene i Rwanda.

– Jeg er glad for at Macron gir et positivt bilde av Frankrike som et land som erkjenner sine feil og vokser ved å erkjenne sin historie.

– Dette er utvilsomt et skritt fremover, sier historikeren Vincent Duclert, lederen for rapportkommisjonen fra 2021. Han ser det som «en ekstremt sterk anerkjennelse av alle feilene som Frankrike har begått fra begynnelsen av 90-tallet i Rwanda»

Den franske utenriksministeren Stéphane Séjourné og statssekretær Hervé Berville, som er født i Rwanda, vil delta på minnemarkeringen i Rwandas hovedstad Kigali søndag 7. april.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.