De andre lederne i EU blandet seg åpent inn i det franske valget. Det har aldri skjedd før at den tyske forbundskansleren forteller franskmenn hvem de skal velge til president. Nå følger Olaf Scholz opp med å gratulere Macron: Det var det liberale demokratiet som vant. Vi må trekke den slutning at Marine Le Pen ikke sto som representant for et liberalt demokrati.

Nå kaster Jonas Gahr Støre seg på samme vogna i sin gratulasjon til Macron.

– Valget er en klar seier til Emmanuel Macron, som er første president som gjenvelges i Frankrike siden 2002. Jeg er lettet over at flertallet valgte det liberale demokratiet fremfor ytre høyre, europeisk samarbeid fremfor utmelding og proteksjonisme, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Såkalte dikotomier er ikke ukjent i politikken: Skarpe skillelinjer, sterke motsetninger. Men når dette gis en moralsk-historisk tyngde med betegnelser som «ytre høyre» og i tilfellet Eric Zemmoour – «ekstreme ytre høyre» – får det en mer skjebnesvanger betydning. Valget er i virkeligheten et skjebnevalg mellom det gode og det onde.

Støre er ikke redd for å trekke forbindelseslinjen fra Le Pen til Putin og krigen i Ukraina. «Nå gjelder det å stå sammen».

Overfor TV 2 er Støre klar på at det at Macron nå fortsetter som president i fem år er viktig for Europa med tanke på den sikkerhetspolitiske situasjonen.

– Alternativet er illevarslende. Det er en Le Pen som hadde bånd til Putin, både økonomisk og på mange måter også politisk. Det vi trenger i Europa nå er en samling om verdiene som demokratiene må stå opp for mot autoritært styresett, mot krigføring, og det får vi med Macron.

Hvis man spiller kortet som sier at utfordreren ikke er demokrat, forandrer man spillets regler. Det er det Støre gjør når han sier at Macron står for demokratiske verdier og Le Pen autoritære. Når han i tillegg kobler det til krigen i Ukraina begynner det å bli farlig.

Men Støre er ikke alene. Dette er det man mener i Brussel og Berlin og Støre vil være med.

Støre underkjenner at et er andre måter å være europeer på enn pro dagens EU.

– Macron vil prioritere tettere europeisk samarbeid, blant annet om klima- og energipolitikk og om en felles linje mot den russiske krigføringen i Ukraina. Vi har etablert nær kontakt mellom Norge og Frankrike, og jeg ser fram til å videreutvikle samarbeidet, sier Støre.

Klima og krig var stikkordene som vant valget for Macron.

Støre erkjenner at det er store sosiale og politiske kløfter i dagens Frankrike. Desillusjonering med systemet. Men han skylder på fløyene på ytre venstre og høyre. Selv tilhører han og Macron «sentrum». Det vil sikkert Scholz og Ursula von der Leyen si. Demokrati vil si sentrum.

– De tradisjonelle styringspartiene på høyre- og venstresiden er marginaliserte, det er vekst på både ytre høyre og ytre venstre, og det er alvorlig at så mange, og særlig unge, mangler tillit til det politiske systemet. Det forteller om store sosiale spenninger og voksende ulikheter. Dette må president Macron vie full oppmerksomhet i de neste fem årene, sier han til NTB.

Hvorfor Arbeiderpartiets søsterparti, sosialistpartiet, er redusert til et mikroparti på få år, dveler ikke Støre ved. Ei heller at Macron representerer noe nytt i europeisk politikk som har klare populistiske-forføreriske trekk: Man kontrollerer narrativet og selger det i en moralistisk innpakning som skremmer folk.

Den underliggende sosiale deklasseringen kommer ikke sosialdemokraten Støre inn på. Han er som Macron en dukstype med god råd som flyter oppå.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.