Jeg håper andre enn Le Pen gjør suksess ved parlaments­valg­et i Frankrike, og jeg vil uansett fortsette å møte Macron i de utvalg­ene jeg sitter, sier Tysklands stats­minister Olaf Scholz i et sommer­intervju med den tyske allmenn­kring­kasteren ARD som ble sendt søndag.

Det var helt mot slutten av intervjuet (ca. 28 minutter ut i videoen) at Markus Preiß spurte Scholz om hva det vil bety for den tyske regjeringen hvis den må forholde seg til en fransk regjering med Le Pen.

Scholz sier først at han vil vente til valg­resultat­et i Frankrike foreligger, men sier deretter:

Jeg er bekymret for valget i Frankrike, det vil jeg si uttrykkelig. Og jeg håper at partier som ikke er Le Pen, for å si det på den måten, lykkes ved valget, men det er opp til fransk­menn­ene å avgjøre. Vi kommer til å fortsette å møte Frankrikes president Macron i utvalgene der jeg sitter. Det ville likevel være en forandring, og det var derfor jeg sa i begynnelsen av samtalen vår: Det faktum at det var enda mer dramatiske resultater i EU-valget i noen andre land, gjør meg minst like deprimert som det resultatet vi registrerte her i Tyskland.

I Tyskland endte EU-valget på forsmedelig vis for Scholz’ sosial­demokratiske parti SPD, som måtte se seg forbigått av AfD, til tross for at Alice Weidels mannskap var blitt offentlig filleristet gjennom seks måneder før valget.

I intervjuet konfronteres også Scholz med at AfD ligger an til seiere ved flere valg til delstats­forsamling­er i delstater som en gang tilhørte Øst-Tyskland. I Thüringen ligger AfD på 28 prosent på en fersk menings­måling, klart foran CDU på 23 prosent og himmelhøyt over SPD på skarve 7 prosent.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.