Togstasjonen i Kramatorsk etter rakettangrepet 8. april. Foto: Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy’s Telegram channel via AP

Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz fordømte fredag angrepet mot togstasjonen i Kramatorsk i Ukraina.

Antallet drepte ved togstasjonen i Kramatorsk i Ukraina har økt til 50, fem av dem barn, ifølge ukrainske myndigheter. De har slått fast at det var russiske styrker som sto bak angrepet.

Document omtalte angrepet tidligere i dag:

Ordføreren i Kramatorsk, Oleksander Honcharenko, sa at det var rundt 4000 mennesker ved byens togstasjon da den ble bombet av minst to missiler. Ordføreren sa at det hovedsakelig var kvinner, eldre og barn som forsøkte å flykte fra området. Det var ingen ukrainske soldater ved togstasjonen da den ble truffet av missilene.

To av missilene er funnet liggende på gresset utenfor togstasjonen. På disse skal det være skrevet russisk tekst: «for våre barn» – en «hevnmelding» fra russiske pro-Moskva soldater som tror på Putins propaganda om at Ukraina begår grusomheter øst i landet. Mange russere tror på hva de blir fortalt av de statskontrollerte mediene.

Den russiske regjeringen hevder imidlertid det ikke var deres styrker som sto bak rakettangrepet på togstasjonen fredag, slik som de har hevdet at de er uskyldige i andre angrep der sivile dør.

I den russiske versjonen er det ukrainerne som dreper sine egne, i alt fra bombe- og rakettangrep mot bygninger, til massakrer av mennesker på gaten. Dette gjør angivelig Ukraina mot sine egne borgere for å gi Russland skylden.

Russerne har hevdet at de ikke bruker denne typen raketter (Tochka-U) i invasjonen av Ukraina, men dette er tilbakevist av observatører som noterte at missilene ble fraktet mot Ukraina allerede 30. mars.

Macron kaller angrepet avskyelig og sier at Frankrike vil «støtte etterforskningen for at rettferdigheten skal skje fyllest», opplyser NTB-AFP.

– Ukrainske sivile flykter for å komme seg unna det verste. Våpnene deres? Barnevogner, dukker og bagasje. Denne morgenen opplevde familier som forsøkte å forlate Kramatorsk, en fryktelig hendelse. Titalls døde, hundrevis såret. Avskyelig, sier Macron.

Tysklands statsminister Scholz stemmer i og karakteriserer angrepet som «fryktelig».

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.