En Aster 30-rakett skytes opp. Stillbilde: U.S. Military Superior.

Frankrike vil levere flere hundre gamle pansrede kjøretøy og nye bakke-til-luft-raketter av typen Aster 30 til Ukraina for bruk i krigen mot Russland, kunngjorde den franske forsvars­minister Sebastien Lecornu søndag.

Kjøretøyene skal tjene til transport av tropper, melder Reuters:

I et intervju med La Tribune Dimanche sier Lecornu at president Emmanuel Macron etter samtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelenskij har bedt ham om å forberede en ny hjelpepakke som skal inneholde gammelt, men fortsatt funksjonelt fransk utstyr.

«Den ukrainske hæren må forsvare en svært lang frontlinje, noe som krever pansrede kjøretøy. Dette er helt avgjørende for troppenes mobilitet og er en del av de ukrainske forespørslene», sa han.

Rakettene er derimot moderne, og kan brukes mot kampfly:

Lecornu la til at Frankrike også var i ferd med å klargjøre et nytt parti Aster 30 bakke-til-luft-missiler til SAMP/T-systemet som er levert til Kiev.

Aster 30 kan avskjære krigsfly, droner og kryssermissiler innenfor en rekkevidde på 120 km.

«Ukraina har et presserende behov for et bedre bakkebasert luftvern… Russland intensiverer sine angrep, særlig mot sivile og sivil infrastruktur», sier han.

Den franske forsvarsministeren har bedt om fortgang i produksjonen av rakettene, opplyser Reuters.

Frankrike fremskynder også utviklingen av fjernstyrt ammunisjon som skal leveres til Ukraina allerede i sommer, sier Lecornu.

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidligere luftet tanken om å sende tropper til Ukraina, men initiativet ble raskt tatt ned av såvel NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg som Tysklands statsminister Olaf Scholz.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.