Soldater står oppstilt under en seremoni i Marseille på Frankrikes nasjonaldag den 14. juli 2020. Foto: Daniel Cole / AP / NTB.

En meningsmåling som Harris Interactive har utført for den franske tv-kanalen LCI, viser at 58 prosent av de spurte i Frankrike støtter generalene og de andre militære som sist uke advarte mot samfunnsoppløsning og borgerkrig i et åpent brev til franske politikere.

Det var den 21. april at det mye omtalte brevet fra tjue generaler, hundre andre offiserer og mer enn tusen soldater ble offentliggjort av nyhetsmagasinet Valeurs Actuelles. I brevet ble det antydet at militære i aktiv tjeneste kunne gripe inn for å forsvare sivilisasjonens verdier og redde franske liv dersom oppløsningstendensene i Frankrike skulle utløse en eksplosjon.

Frankrikes regjering og flere politikere tolker brevet som en trussel om militærkupp, og disiplinære sanksjoner mot brevskriverne er blitt varslet. Ikke desto mindre er det altså et klart flertall i opinionen som gir de militære moralsk støtte, og hele to tredjedeler mener at de ikke bør straffes for å ha ytret seg på denne måten.

Meningsmålingen viser også at 49 prosent av de spurte mener at militæret i en gitt situasjon kan gripe inn for å gjenopprette orden uten at regjeringen har gitt ordre til det. Enda flere ser de samme oppløsningstendensene som generalene: 84 prosent av de spurte mener at volden blir stadig verre, og 73 prosent mener at landet går i oppløsning.

Brevet fra generalene er blitt løftet opp på politisk nivå, der president Emmanuel Macron og presidentkandidat Marine Le Pen har inntatt motsatt syn på saken. Rassemblement Nationals (RN) leder gav straks sin støtte til de militære, mens Macrons regjering etter noe nøling signaliserte at brevet ville utløse sanksjoner.

En meningsmåling fra Ifop viste tidligere denne uken at 86 prosent av de spurte sier at sikkerhetssituasjonen i Frankrike vil være svært viktig for hvordan de stemmer ved presidentvalget i 2022.

Le Pen er ikke den eneste fremtredende politikeren som viser sympati for generalene. Republikaneren Rachida Dati, som er ordfører i Paris 7. arrondissement, sier at hun er enig med dem, men legger til at de i egenskap av militære ikke har opptrådt i tråd med sin egen rolle, skriver Le Parisien.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.