Nytt

Migranter befinner seg ombord på «Sea Watch 3» utenfor havnen i Siracusa på Sicilia den 27. januar 2019. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

Frankrike vil ikke lenger ha migranter som landet hadde sagt seg rede til å ta imot i fra «Sea Watch 3» da forhandlinger pågikk med sikte på at NGO-fartøyet kunne få legge til land i Italia den 31. januar.

Det opplyser kilder i det italienske innenriksdepartementet, skriver Il Fatto Quotidiano.

Paris har skiftet mening og har meddelt innenriksdepartementet at landet «kun vil ta imot personer med beskyttelsesbehov, og ikke økonomiske migranter».

Frankrike vil angivelig støtte Italia i bestrebelsene på mer effektiv repatriering til afrikanske land, heter det fra kildene.

Den franske helomvendingen skjer midt i en krise i relasjonene mellom de to landene. Denne toppet seg torsdag, da Frankrike kunngjorde hjemkallingen av sin Italia-ambassadør – noe som ifølge ANSA ikke har skjedd siden 1940.

Men Italias innenriksdepartement gjør gode miner til slett spill:

«Heller ikke Frankrike vil ha ulovlige innvandrere», sier kilder i innenriksdepartementet.

Innenriksminister Matteo Salvini kommenterer saken med noe mer retorisk oktan:

«Vi klarer oss uten Frankrike, altså ikke franskmennene, som er et herlig folk. Det er tydelig at de som styrer der til lands, er en smule forvirret. Frankrike har de to siste årene avvist 60 tusen migranter. Enhver svarer for sin egen samvittighet, og jeg er tilfreds med det vi har gjort.»

Den franske regjeringens talsmann Benjamin Griveaux sier at hjemkallingen av ambassadøren ikke er permanent, men at det «var viktig å gi et signal».

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.