Migranter som er blitt plukket opp av spansk redningstjeneste i Gibraltarstredet, kommer til havnen i San Roque den 10. august 2018. Foto: Jon Nazca / Reuters / Scanpix.

Migrantene som kommer sjøveien til Spania, ønsker bare unntaksvis å bli igjen i landet, hvilket har resultert i en migrantstrøm i retning Frankrike. Der har man til gjengjeld forsterket bevoktningen av grensen, slik tilfellet lenge har vært på grensen mot Italia. Mange migranter avvises, og dermed er tusenvis blitt sittende fast i den spanske regionen Baskerland, hvor humanitære organisasjoner tar seg av dem.

Det franske grensepolitiets bryske avvisninger av migranter som forsøker å krysse grensen fra Italia, er tidligere ikke uten suksess blitt utfordret ved franske domstoler, men på den spanske grensen ser det nå ut til at Frankrikes regjering har begynt å benytte seg av et rettslig grunnlag som det vanskelig kan rokkes ved.

Franske gendarmer, som har intensivert kontrollene på den spanske grensen, benytter nemlig antiterrorlover som formell begrunnelse for ikke å la migranter uten gyldige dokumenter få komme inn i Frankrike, opplyser anonyme franske tjenestepersoner til El País. Mindreårige er ikke unntatt.

På den måten regnes ikke avvisningen som en utkastelse, men som en manglende tillatelse til å komme inn, og i de aller fleste tilfellene blir heller ikke spanske myndigheter underrettet om saken, opplyser den spanske avisens kilder. I Spanias innenriksdepartement anser man den franske praksisen som ulovlig.

Det halvmilitære franske gendarmeriet ser ikke ut til å ønske all verdens oppmerksomhet om saken. Frankrike tilhører den delen av EU som offisielt ikke ønsker å militarisere unionens yttergrenser, slik Østerrike har foreslått (og Italia og Ungarn har støttet). Når det gjelder økonomi og innvandring, er det to visjoner som støter mot hverandre, twitret Frankrikes president Emmanuel Macron torsdag: den nasjonalistiske og den progressive. Noen vil splitte Europa, la Macron til.

Samtidig militariserer Frankrike i praksis sin egen yttergrense. Italias innenriksminister Matteo Salvini har da også ved en rekke anledninger omtalt den franske presidenten som en hykler.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂