Nytt

Migranter som er blitt plukket opp fra elleve forskjellige gummibåter i Gibraltarstredet, hviler etter ankomst på havnen i Tarifa den 24. juli 2018. Foto: Jon Nazca / Reuters / Scanpix.

Migrasjonstrykket fra Marokko mot Spania øker, og situasjonen er raskt i ferd med å bli kritisk, sier politikilder til den spanske storavisen El Mundo. Kildene omtaler Nord-Afrika som en trykkoker med flere og flere migranter.

I øyeblikket er det 50.000 personer fra Afrika før for Sahara som befinner seg nord i Marokko i påvente av å kunne reise til Spania. Et skremmende tall i seg selv, men betingelsene ligger til rette for en snarlig økning:

Kildene forklarer at migrantene kommer langs alle veier til Marokko. De krysser grensen etter å ha betalt mafiaer i Sahel-regionen, og klarer å unngå grensekontrollene som Marokko har på sin sydgrense. Kontrollene har minimal effektivitet på grunn av de fysiske realitetene.

Det er ikke vanskelig å forstå hva som ligger i det siste. Marokkos yttergrenser er omtrent to tusen kilometer lange, og går for det meste gjennom øde territorier:

Kart: Google Maps.

Den spanske avisens kilder, som er spesialister på feltet, opplyser at mafiaene i området øker sine aktiviteter og sprer budskapet om at Spania er et paradis, ikke helt uten grunn. Den nye spanske sosialistregjeringen har som kjent innført gratis helsetjenester for illegale migranter.

Kildene advarer derfor om at ankomstene risikerer å bli mer tallrike og voldsomme, samt vanskeligere å holde under kontroll.

Meningsmålinger har vist at hele 40 prosent av de spurte i Nigeria kunne tenke seg å utvandre. Lysten er stor også i andre afrikanske land. Samtidig ser vestafrikanerne nå at mange av deres landsmenn forholdsvis enkelt klarer å komme seg til Europa, hvor de danner voksende diasporarer, et fenomen som forskningen viser også virker migrasjonsdrivende.

I fravær av grensekontroll, som for Spanias vedkommende fremstår som improvisert og dårlig organisert, gir resultatet seg selv.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!