Migranter på spansk jord etter å ha klart å krysse grensesperringene til Melilla. Foto: AP Photo/Javier Bernardo

Minst 23 afrikanere har mistet livet på grensen til den spanske eksklaven Melilla. Spanias yttergrense mot Afrika er nå nærmest konstant utsatt for inntrengning av tusenvis av migranter.

NTB-AFP-AP forteller at rundt 2.000 mennesker, de fleste av dem fra land sør for Sahara, samlet seg ved grensegjerdet  i Melilla tidlig fredag morgen.

Situasjonen her har utviklet seg til det verre siden Document først omtalte saken i går morges.

Melilla er en spansk enklave beliggende ved kysten i Nord-Afrika, og dermed politisk sett en del av EU og Europa. Melilla grenser til Marokko.

Minst 500 afrikanere greide å komme seg over eller gjennom sperringene, ifølge spanske myndigheter.

Samme kveld opplyste marokkanske myndigheter at 18 mennesker mistet livet. Et døgn senere var tallet oppjustert til 23 etter at fem skadde døde. De fleste døde trolig i trengselen, mens noen falt fra toppen av gjerdet, i det som virker å være en ren storming av grensesperringene.

Migranter fra land lenger sør i Afrika samler seg ofte rundt de små spanske territoriene Melilla og Ceuta på middelhavskysten av Marokko.

Dersom de først kommer seg inn, er de innenfor EU og forsøker vanligvis å ta seg videre til det spanske fastlandet eller andre deler av Europa.

Spanias statsminister Pedro Sánchez kalte oppløpet mot grensegjerdet et «angrep på spansk territoriell integritet» og et «voldelig og organisert angrep av mafia som driver med menneskesmugling».

Amnesty og FN bekymret

Amnesty International har uttrykt sin dype bekymring for hendelsene.

– Selv om noen av migrantene kan ha brukt vold, betyr ikke det at grensestyrkene kan gjøre hva de vil. Menneskerettighetene til migranter og flyktninger må respekteres, og situasjoner som dette må ikke gjenta seg, sier Esteban Beltrán i den spanske avdelingen av Amnesty.

Det er uklart hva Amnesty her ønsker seg fra spanske myndigheter. Enten holder man grensen stengt for inntrengning utenfra, slik folkeretten gir full adgang til, eller så slipper man migrantene inn.

Også FNs organisasjon for migranter, OIM, og FNs høykommissær for flyktninger UNHCR uttrykte sorg og bekymring for det som skjedde i Melilla, mens det spanske flyktningrådet CEAR fordømte det de kalte bruken av voldelige metoder for å kontrollere migrasjon på grensa.

Melilla og Ceuta har EUs eneste landegrense mot Afrika, noe som gjør dem til attraktive mål for migranter som prøver å komme seg til Europa, særlig fra land sør for Sahara.

Millioner av migranter skal være på vei nordover gjennom Afrika, enten til grensen ved Melilla/Ceuta, eller for å komme seg med båt over Middelhavet, eventuelt ut i Atlanterhavet og til Kanariøyene.

Verken Spania eller Italia ønsker seg flere slike afrikanske migranter på sin jord.

Noen sender dem tilbake til Afrika, les mer: 

Britisk domstol avviser anke mot at asylsøkere kan sendes til Rwanda

Den beste sommerlektyren finner du her:

Les nyheten fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Lest denne? En utrolig aktuell bok!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Husk å støtte Document:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Bestill et abonnent, til deg selv eller noen andre. Det gir til gang til alle våre saker straks de legges ut: 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.