Afrikanske migranter etter stormingen av den spanske enklaven Ceuta tidlig om morgenen den 7. august 2017. Foto: Jesus Moron / Reuters / Scanpix.

 

186 migranter fra Afrika sør for Sahara trengte seg like etter klokken 6 mandag morgen inn i den spanske enklaven Ceuta, opplyser El Mundo. Migrantene tok seg inn i det spanske territoriet – som i likhet med Melilla grenser til Marokko og Middelhavet – ved å storme grensesperringen i Tarajal – uten at hverken politi, sikkerhetsstyrker eller det seks meter høye gjerdet var i stand til å hindre dem.

NTB opplyser at fire av migrantene ifølge Røde Kors er brakt til sykehus, og at én politibetjent ble skadet. Den spanske avisen presiserer at denne brakk lårhalsen, og med det pådro seg den alvorligste skaden av alle.

El Mundo skriver at stormingen ifølge kilder i Guardia Civil kom overraskende både på spanske og marokkanske myndigheter. Det er kanskje litt vanskelig å forstå, og ikke bare i lys av tegnene til innstramning i italiensk migrasjonspolitikk.

For selv om ingen norske medier registrerte det, er det bare en uke siden forrige gang 73 migranter lyktes i å trenge seg inn i Ceuta, etter at en gruppe på minst 300 personer forsøkte å ta seg over gjerdet. Denne gangen benyttet migrantene imidlertid en annen strategi, idet de konsentrerte stormingen om selve passeringspunktet.

Et videoopptak av afrikanernes reaksjon etter å ha lyktes med stormingen er instruktivt:

Migrantene er siden blitt anbrakt i et midlertidig mottakssenter i enklaven, hvor de forventes å søke om asyl.

Reuters observerer at migrasjonen til Spania er tiltagende:

The Red Cross said last week it had attended 7,400 migrants crossing into mainland Spain and Ceuta and Melilla so far this year, up from 3,600 in the same period a year ago.

NTB/VG velger å sammenligne tall kun for enklavene:

I 2016 ankom i alt 1.000 personer til Spania ved å forsere grensegjerdene, ifølge El Pais. Tallet er lavt sammenlignet med tidligere år.

Frankfurter Allgemeine fortsetter ellers å omtale menneskene man får mest lyst til å flykte fra, som flyktninger. Erkjennelsens prosess går ikke engang med millimeterskritt, den står helt stille.