Afrikanere jubler idet de kommer til et mottak for migranter i den spanske enklaven Ceuta, etter ulovlig å ha krysset grensen fra Marokko. Foto: Jesus Moron / Reuters / Scanpix

 

25 migranter og 11 tjenestepersoner tilhørende det halvmilitære spanske politiet Guardia Civil ble fredag skadet, da omlag 500 afrikanere fra sør for Sahara trengte seg inn i den spanske enklaven Ceuta, idet de brøt seg gjennom eller klatret over det seks meter høye grensegjerdet mot Marokko.

Det utspant seg heftige gledesscener blant afrikanerne etter at grensen var forsert. Flere av dem løp triumferende i gatene og ropte «frihet», andre svøpte seg inn i det spanske flagget, som det går frem både av pressebilder og opptak – gjort blant andre av lokalavisen El Faro:

 

 

Da migrantene kom til mottaket i Ceuta var det i følge El Mundo flere av dem som sa «Tusen takk, Spania, alt er over.» Med det sikter de formodentlig til den vanskelige og livstruende delen av sin reise.

Myndighetene i enklaven opplyser at det var cirka 600 personer som forsøkte å ta seg over grensen på fire forskjellige steder, hvorav altså 500 lyktes. Da 1100 personer gjorde et lignende forsøk den 1. januar, var det til sammenligning kun to som klarte det.

 

El MundoABC Nyheter (NTB)