Nytt

Med jevne mellomrom samler afrikanske migranter seg og forsøker å komme seg over fra Marokko til de spanske enklavene Melilla og Ceuta. De har skjønt at de har best sjanse hvis de er mange hundre og stormklatrer gjerdet midt på natten. Denne gangen var det 300 migranter som kom seg opp på det seks meter høye gjerdet mellom Marokko og Melilla.

Spansk politi kom seg på plass, men rundt 100 greide allikevel å komme seg over grensen. Og når de først er inne har de krav på å søke om asyl. Slik er EU-reglene.

Tre politimenn ble skadet i kaoset som skjedde klokken fem om morgenen. En ble skadet av en krok som ble brukt av migrantene for å klatre, en annen ble sparket og den tredje ble skadet da han falt.

 

Marokko forsterket grensen mot Melilla i 2014, men det ser ikke ut til at det har hatt noen stor effekt. Menneskerettsorganisasjonene protesterte på det nye gjerdet som ble oppført.

Migrantene har også tidligere kastet stein og brennende klær mot politiet.

Det er mange som ivrer for at Spania skal gi opp disse to enklavene i Nord-Afrika. Men det bor faktisk ganske mange der – drøyt 78.000 i Melilla. De ankom ikke i forrige uke heller, området har vært «spansk» siden 1497, altså før Marokko ble en selvstendig stat. Stedet kan nærmest betraktes som et ekstremt tilfelle av gated community.

Problemet med EU-grensen ved Melilla er ikke blitt mindre. Her fra tre år tilbake:

Daily Express