Hvorfor har den spanske enklaven Ceuta blitt invadert av folk fra Marokko? Det viser seg at Spania har gitt legebehandling til leder av Polisario, som kjemper for uavhengighet for Vest-Sahara. Det likte Marokko dårlig og svarte med å sende tusener over grensen.

Den plutselige migrantbølgen fant sted etter at Marokko den siste tiden har uttrykt irritasjon over at Spania lot lederen for Polisariofronten for frigjøring av Vest-Sahara, Brahim Ghali, få legebehandling i Madrid.

I en krass uttalelse anklaget Marokkos utenriksminister Spania for å ha sluppet inn Ghali under falskt navn uten å informere Marokko, og truet med alvorlige konsekvenser.

Tirsdag innkalte Spania Marokkos Madrid-ambassadør på teppet for å protestere. Marokko kalte hjem sin ambassadør fra Spania for konsultasjoner.

Historien er interessant for den viser hvordan ulovlig invasjon/migrasjon er blitt et politisk våpen mot europeiske stater. Tyrkias Erdogan har gjort det samme. Disse landene vet at Europa er forsvarsløs. En hær av humanitære organisasjoner støttet av politiske partier og medier står klare til å kjempe for at hver eneste migrant får bli. Myndighetene kommer på defensiven.

Nå skal det sies at spanske myndigheter oppfattet alvoret i situasjonen og sendte soldater til Ceuta. Men soldatene ble satt til humanitært arbeide de også:

Soldater skilte voksne fra unge og bar barn i armene sine, mens Røde Kors hjalp utslitte migranter som kom kalde og skjelvende opp av vannet. En kvinne lå bevisstløs på sanden og ble fraktet bort på båre.

En ung mann druknet i forsøket, og flere titall ble sendt på sykehus for å behandles for nedsatt kroppstemperatur.

De voksne ble innkvartert på et stadion i byen, mens barn og unge ble sendt til et senter som drives av en frivillig organisasjon.

Tirsdag ble minst 2.700 av de voksne migrantene sendt tilbake til Marokko.

Men de fleste får bli, i det minste kvinner og barn og dermed fortsetter trafikken.

Europa blir i økende grad en del av Afrika og Midtøsten, slik historikeren Bernard Lewis spådde for mange år siden. Grunnen er enkel: Det mangler viljen til å forsvare seg.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.