Spania har latt den 75 år gamle leder av frigjøringsbevegelsen for Vest-Sahara, Brahim Ghali, få legebehandling på et spansk sykehus. Det vil ikke Marokko la passere og varsler nye konsekvenser, etter først å ha latt tusener av marokkanere invadere den spanske enklaven Ceuta.

Dette var en bruk av migranter som politisk våpen som Erdogan har brukt, men ellers er fremmed i Europa.

Lederen for Polisario, Brahim Ghali, har fått behandling for covid-19 på et spansk sykehus siden april. Marokko sier den 75 år gamle uavhengighetslederen reiste med falske papirer.

Marokkanerne krever en åpen gransking i Spania. Kilder i rettsvesenet sier til nyhetsbyrået AFP at en spansk domstol har gjenåpnet en undersøkelse av påstander om tortur mot Ghali. Beskyldningene kommer fra kommer fra en eksilgruppe i Spania som kjemper for menneskerettigheter i Vest-Sahara. De hevder dissidenter i uavhengighetsbevegelsen har vært utsatt for tortur og i noen tilfeller er drept i leirer i Algerie.

– Dersom Ghali får reise hjem, gå utenfor spansk lov og ignorere ofrene, vil det være å be om et dårligere forhold, sier Marokkos utenriksminister Nasser Bourita til AFP. (NTB)

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.