Migranter i havnen i Arguineguin på Gran Canaria 31. mars, 2020. REUTERS/Borja Suarez

Mens øyboerne på de kanariske øyene, i likhet med resten av Spanias befolkning er hardt prøvet og mange har mistet levebrødet, der de sitter innestengt  i hus og leiligheter med portforbud, fortsetter det å strømme immigranter fra Afrika til de spanske øyene som må tas hånd om.  Asylantene på Gran Canaria har nå fått nye bosteder på grunn av coronasmitte påvist hos 2 av 69.

Som om livet ikke er vanskelig nok allerede for den jevne kanarier som har mistet jobb og har familie å forsørge. Så er altså myndighetene gjennom Flyktningekonvensjon forpliktet til å bruke enorme ressurser  på de som tar seg båtveien fra Marokko, Vest-Sahara og Mauritania i disse dager.

Øyene er som kjent stengt for alle turister. Gatene, hotellene og strendene er øde. Men Røde Kors og helsepersonell må stille opp og ta i mot unge menn som kommer seilende fra Afrika.

Den øverste domstolen i Las Palmas påla tirsdag tømming av et asylmottak med nesten 70 personer på Gran Canaria, da de hevder at en «progressiv smitte» av coronavirus ble forverret av forholdene med trangboddhet og mangel på tilstrekkelig kontroll skriver La Provincia.

Domstolen i Las Palmas har beordret henvisning av de innsatte til sosiale sentre som tillater overnatting.

Man kan jo bare lure på hvor båt-immigrantene skal bo nå de første ukene?  De skal altså isoleres i karantener og ikke bo trangt. Det innebærer at Kanariøyene må bruke store ressurser til båtfolket fra Marokko, Vest-Sahara og Mauritania.

Alle som var på mottaket på Gran Canaria der to fikk påvist Covid -19 har nå blitt testet. Til denne gruppen er det altså nok tester. Helsepersonell må bruke dyrebar tid og det offentlige en slunken kasse til å håndtere de tilreisende unge mennene, som er unntatt innreiseforbud slik resten av verden er.

Etter et opphold fra 5. til 20. mars, har småbåter med immigranter og flyktninger fra Afrika igjen begynt å komme til Kanariøyene. De siste ti dagene har det kommet sju båter til fra Marokko, Vest-Sahara og Mauritania.

De foreløpig siste kom søndag og mandag, med henholdsvis 30, åtte og 62 passasjerer, ifølge pressemeldinger fra nødsentralen på Kanariøyene. Det melder Canarijournalen.

I alt har det kommet 1402 flyktninger og migranter til Kanariøyene i 52 småbåter hittil i år.

De som ankommer nå, blir tatt imot og håndtert i henhold til prosedyrer for smittevern. En skulle jo tro at Spanske og kanariske myndigheter har mer enn nok med korona-situasjonen. Men som i hele Europa er immigranter som vil søke asyl fritatt alle regler om inn- og utreise som alle andre må følge i denne unntakstilstanden.

Fins det noen mening i å opprettholde denne asylordningen i disse krisetider? Dette måtte være noe å ta opp i EU og få en felles avklaring på umiddelbart. Disse tilreisende beslaglegger enorme ressurser i et helsevesen som allerede er sprengt, og utsetter også personalet for smitte.

I årets to første måneder kom det flere båter hver uke, og det var en mangedobling av antallet fra 2019. 1181 mennesker ankom i 40 båter disse to månedene.

Etter 5. mars, sammenfallende med en svært kraftig calima (sanddis fra Sahara) og sterk vind, var det  stopp i 15 dager. Først den 20. mars, seks dager etter at Spania erklærte alarmtilstand på grunn av coronaviruset, og satte hele landet i karantene, kom det den neste båten. Det viste seg å være en langkano som hadde seilt ut fra Mauritania et par dager før alarmtilstanden ble erklært, ifølge en ideell organisasjon for migranter, Walking Borders.

Forrige uke ble det påvist coronasmitte hos to personer som oppholdet seg i et integreringssenter for utlendinger (CIE) i Barranco Seco på Gran Canaria. De har bodd på senteret i noen dager, og ble covid-19-testet etter å ha fått milde symptomer, opplyser regionale myndigheter i en pressemelding. For tiden bor det 69 mennesker i senteret.

Alle beboerne, samt de som jobber der, skal nå ha blitt testet. Ingen flere tilfeller var oppdaget mandag. De to mennene som er smittet, er satt i isolat på et helsesenter. Alt tyder angivelig på at de ble smittet av en helsearbeider som regelmessig har vært i kontakt med smittede mennesker. De som jobber på senteret har angivelig hatt dårlig tilgang på smittevernutstyr, og skal ikke ha hatt en egen smittevernprotokoll å forholde seg til, og har krevd at dette må komme på plass.

Flyktninghjelpen i Spania (CEAR) og Røde Kors innretter nå isolater på Kanariøyenes to integreringssentere på Gran Canaria og Tenerife.

I en artikkel fra nyhetsbyrået Efe, blir det pekt på at økte kontroller  i Marokko har bremset flyktningstrømmen til Kanariøyene. Marokko intensiverte grensekontrollen og stengte grensene på grunn av coronaviruset.

Hæren og sikkerhetsstyrker patruljerer i Marokko, og passer på at alle holder seg hjemme.Det gjør det vanskeligere for folk  å ta seg til kysten for å reise til Kanariøyene.

Tre dager etter Spanias alarmerklæring, kunngjorde marokkanske myndigheter at de hadde pågrepet 45 personer som skulle reise i en småbåt til Kanariøyene.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.