Folk protesterer mot migrasjonen i La Isleta. Stillbilde: Canarias Ahora / YouTube.

Gran Canaria var lørdag arena for tre demonstrasjoner mot den uavlatelige strømmen av migranter til øya. Flere hundre kanariere protesterte mot migrasjonen i La Isleta, El Lasso og Maspalomas, mens flere titalls politifolk holdt situasjonen under kontroll, skriver El Diario.

Lokalbefolkningen kritiserer den politiske håndteringen av migrasjonsfenomenet, som folk sier gjør øya om til «en kruttønne». De klandrer EU for situasjonen: «De forvandler oss til Lesbos.»

Demonstrasjonene mot migrasjonen har økt de siste to ukene på grunn av ubehagelige episoder som involverer migranter.

Den siste skjedde i bydelen Las Rehoyas i Las Palmas, der det brøt ut slagsmål mellom unge kanariere og marokkanere.

Noen dager etter sammenstøtet protesterte demonstrerte rundt femti mennesker med musikk og alkohol. Demonstrantene brøt portforbudet som trer i kraft klokken 22 uten at politiet grep inn.

Alberto Rodríguez, en parlamentsrepresentant for Vox fra Las Palmas, sier i en kommentar at migrasjonsmyndighetenes bruk av tomme turisthoteller til innkvartering av migranter fungerer som en magnet, til tross for at myndighetene planlegger å flytte migrantene til forskjellie leirer på Kanariøyene i februar.

Lignende demonstrasjoner har pågått på øygruppen siden november, og bærer ifølge El País preg av økende fremmedfiendtlighet, der det også skal ha forekommet angrep på utlendinger.

Spanias innenriksminister Fernando Grande-Marlaska insisterer på at migrantene ikke kan fraktes til det spanske fastlandet, da dette ville anspore til enda mer migrasjon, skriver EU Bulletin. Dette er i tråd med EUs politikk på området, men skaper problemer på stedene det gjelder.

I henhold til opplysninger fra Frontex kom det rundt 22.600 migranter fra Vest-Afrika til Kanariøyene i 2020. Og trafikken fortsetter også i 2021.

Menneskesmuglere er i ferd med å laste en båt på et kjøretøy i ørkenen utenfor Dakhla i Vest-Sahara den 22. desember 2020. Foto: Mosa’ab Elshamy / AP / NTB.

I Dakhla i Vest-Sahara, som kontrolleres av Marokko, har La Vanguardia møtt menneskesmuglere som fortsetter å sende migranter til den spanske øygruppen, skriver Las Palmas-avisen Canarias 7. Her opererer de uforstyrret takket være et korrupt politi, som fra tid til annen arresterer noen smuglere bare for syns skyld.

27 år gamle Akram har vært menneskesmugler i tre år, og han forteller at han tjente 70.000 euro i oktober og november 2020. Hvis EU betaler meg for det, skal jeg slutte å sende avgårde migranter, sier han. Men etterspørselen etter tjenestene hans øker, og prisen for en overfart ligger i øyeblikket på rundt 2000 euro. Båtene føres av personer med både marokkansk og spansk statsborgerskap, som blander seg med migrantene og flyr tilbake etter noen dager.

 

 

Kjøp Jean Raspails “De helliges leir” fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.