Hvor viktig er covid-testen når migrantene slippes løs etter 72 timer? Her sjekker Røde Kors temperaturen hos en migrant ved ankomst i havna i Arguineguin, Gran Canaria. Foto: Borja Suarez / Reuters / NTB.

Til sin store forbauselse opplevde innbyggerne i Arguineguin, Mogan kommune, sør på Gran Canaria at 227 båtmigranter fra Nord-Afrika kom gående ut fra havna tirsdag ettermiddag. Dette bestemt av offentlige myndigheter. Helt konkret er det innenriksminister Arlaska i regjeringen i Madrid som lar dette skje.

Innenriksminister Arlaska besøkte Arguineguin sammen med den svenske EU-kommissæren Ylva Johansson for et par uker siden. Han har nå besluttet at migrantene ikke kan holdes i den midlertidige teltleiren på havna mer enn 72 timer. Ikke umulig at den svenske EU-kommissæren også har hatt innflytelse på denne beslutningen.

Ordfører i Mogan, Onalia Bueno, var svært opprørt over situasjonen, det vil si at regjeringen slipper løs migrantene i kommunen uten å informere kommunens ordfører. Hun kom i hui og hast ned til havna, og improviserte ved å sørge for å skaffe fire busser for å frakte migrantene til Las Palmas. De skal ha mottatt tilbudet om å bli fraktet dit, visstnok nær den marokkanske ambassaden i Las Palmas, til Plaza de la Feria, skriver La Provincia. De skriver videre at ordfører Bueno har prøvd å unngå nettopp et slik frislipp uten noen form for sikkerhetskontroll for å beskytte befolkningen i kommunen.

Denne situasjonen viser at den spanske regjeringen har en merkelig holdning til beskyttelse av lokalbefolkningen på Kanariøyene. Også til Covid-19 alarmen, som alle andre nå må forholde seg til. Det virker som karantene og testresultater plutselig ikke er så viktig når et frislipp kan foregå etter 72 timer. Eller hadde de som kom ut på gata testet negativt? Det ser vi ingen informasjon om i mediene.

Flere i landsbyen Arguineguin skal ha vært redde for at migrantene som kom var smittet. Andre i lokalbefolkningen skal ha vært behjelpelige og lånt bort mobiltelefoner og gitt mat til migrantene som nettopp var kommet ut på gata i stekende sol fra havna i Arguineguin, skriver La Provincia. Det ble også meldt om at leiebiler dukket opp og tok med seg noen av migrantene. Ettersom 16.000 migranter allerede er ankommet, er det ikke unaturlig at de som er på havna allerede har venner og kjente på øya.

Spørsmålet for innbyggerne på Kanariøyene blir nå hva som vil skje i fortsettelsen. Vil det til enhver tid stå klare busser og frakte migrantene videre til Las Palmas? Og når og hvor går veien videre derfra? Hver dag ser det ut til å komme flere hundre båtveien. Og havna i Arguineguin er overfylt, for øyeblikket melder Canaria 7 at det er 2300 der. Så lenge det ikke er vilje fra EU og den spanske regjeringen til å stoppe båttrafikken, lever kanarierne tøffe dager og det ulmer under overflaten – uten turisme og knapt nok inntekt på grunn av korona, mens de må sitte og se på at stadig flere illegale migranter kan ta seg inn i havna, bo på hotell og spasere fritt ut på øya etter 72 timer.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.