Migranter står i matkø i leiren Las Raices i San Cristobal de la Laguna på Kanariøyene. Forholdene er elendige, men stadig flere migranter strømmer til. Foto: Joan Mateu / AP Photo / NTB

Antall migranter på vei til Kanariøyene er på vei opp, samtidig som konfliktnivået i migrantleirene øker. Hittil i år har 3336 migranter ankommet Kanariøyene. Nå frykter myndighetene at migrantkrisen fra 2020 blir en gjentakelse, spesielt ettersom migranter med gyldig ID får fri passasje til kontinentet.

For en uke siden advarte den spanske flyktninghjelpen CEAR at krisesituasjonen som følge av migrantbølgen til Kanariøyene bare er toppen av isfjellet. Flere dramatiske konsekvenser står på trappene, skriver Canariavisen.

Migrantleirene på øygruppen er overfylte og konfliktene i leirene øker. I migrantleiren Las Raices oppstår det daglig konflikter på grunn kulturelle forskjeller mellom migrantene og de dårlige forholdene i leiren.

Samtidig kommer det stadig flere migranter til. Ifølge tall fra myndighetene kom det 3336 nye migranter til øyene mellom nyttår og 28 mars i år. I mars kom det gjennomsnittlig 58 nye migranter om dagen. Det nærmer seg gjennomsnittet på 63 personer dagen fra de verste månedene i 2020.

I løpet av fire måneder har minst 47 personer mistet livet på ruta fra Afrika til Kanariøyene. Tallet inkluderer de fire migrantene som mistet livet utenfor El Hierro søndag.

Blir inngangsbillett til Europa

Onsdag 14. april beordret Den administrative domstolen i Las Palma de Gran Canaria politiet om å la migranter som har pass eller gyldig asylsøknad få reise til fastlandet.

Politet har forsøkt å forhindre at migranter bruker Kanariøyene som inngang til Europa gjennom å anholde migrantene ved flyplasser og havner, men nå skal migrantene få reise fritt innenfor Spania så fremt de har gyldig legitimasjon og dokumentasjon med seg.

Den spanske regjeringen frykter at flere vil sette seg i båter dersom Kanariøyene blir en rute inn til Europa, men beordringen fra domstolen i Las Palma de Gran Canaria gjør i realiteten Kanariøyene til inngangsbillett til hele det europeiske kontinentet.

Siden migrantkrisen startet høsten 2020 har over 30 000 migranter tatt seg til Kanariøyene i båt fra det afrikanske kontinentet. Omkring 7000 av disse bor i migrantleirer og de fleste ønsker seg videre til Europa.

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.