I løpet av noen dager ankom hele 21 båter med migranter til Kanariøyene. På 52 timer, litt over to døgn, har 1070 migranter ankommet ferieøyene. Dette er ny rekord i år.

Bare i en båt ankom 198 migranter til Gran Canaria. I 2020 kom det 23 000 migranter til øygruppen.

Vanligvis er det snakk om mindre båter med opptil 50 personer om bord som kommer. Under migrantkrisen fra 2006 – 2008 var det imidlertid mer vanlig med store båter, som tok rundt 200 migranter på en gang over den livsfarlige ruta fra Vest-Afrika.

Les også: 40.000 båtmigranter til Spania i fjor, over halvparten til Kanariøyene

Økningen i antall migranter de siste dagene kan være et tegn på at antallet ankomster kan havne omtrent på fjorårets tall. Da ankom 13 000 migranter Kanariøyene tilsammen i oktober og november.

Men det er ikke bare migranter som fraktes med båtene fra Vest-Afrika: Også store mengder narkotika er beslaglagt.

Les også: Flere hundre migranter reddet i Middelhavet, Kanariøyene fikk 700 kg hasj og over 300 migranter

Situasjonen i mottaksleirene har til tider vært nokså kummerlige, og flere ganger har det brutt ut uroligheter mellom migranter og en bekymret lokalbefolkning, som har demonstrert mot det massive antallet migranter som oppholder seg på ferieøyene.

I enkelte perioder, særlig utover høsten 2020, kunne situasjonen beskrives som en trykkoker. Nå kan denne situasjonen være i ferd med å gjenta seg.

Les også: Kanariøyene omgjøres til en trykkoker av tilstrømmende migranter som blir sittende fast der

Canariavisen

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.