Sol og sand for noen, en vei til Europa for andre. Her blir afrikanske migranter eskortert av spansk politi etter ankomst til Kanariøyene. Foto: Javier Bauluz / AP / NTB

Kanariøyene oversvømmes av rekordmange båt-migranter fra Vest-Afrika. Mottakets kapasitet er sprengt, men Amnesty International og Human Rights Watch (HRW) går rett i strupen på de spanske øyenes håndtering av situasjonen.

Over 2000 migranter ankom Kanariøyene via båt i helgen, hvilket har bydd på kraftig overbelastning av kapasiteten. Det har fått Human Rights Watch til å sperre opp øynene:

– Spanske myndigheter bør øyeblikkelig forbedre de overfylte og uhygieniske forholdene på kaia i Arguineguín, skriver HRW i en melding.

HRWs Judith Sunderland mener behandlingen av migrantene er uverdig, og hun tør ikke tenke på hvor vanskelig situasjonen er.

– Disse forholdene respekterer ikke folks verdighet eller grunnleggende rettigheter, de gir heller ikke et godt bilde av Spania, sier hun.

Amnesty skriver torsdag at det er gitt ordre om at nyankomne skal deporteres uten å ha fått noen form for juridisk hjelp, men det spanske innenriksdepartementet avviser anklagene.

Den kraftige økningen er kommet etter at EU inngikk avtaler om grensekontroll med Marokko, Libya og Tyrkia. Avstanden mellom Afrika og øygruppen er bare 100 kilometer på det korteste.

Bare i løpet av lørdagen ankom det over 1400 mennesker, noe som er det høyeste noensinne i løpet av én enkelt dag.

Tallet er også høyere enn under krisen i 2006, da i alt 30.000 mennesker tok seg til Kanariøyene. (NTB)

Ifølge NTB vil den midlertidige leiren ved havnen stenges i løpet av de neste ukene. Migranter som ankommer øyene, skal i fremtiden innkvarteres på militære områder i Las Palmas.

EU-kommissær Ylva Johansson ber Spania trappe opp hjemsendelse av alle migranter som ikke har rett til flyktningstatus, men så langt har ikke spanske myndigheter respondert på dette.

Les også:

Mer enn 1000 migranter til Kanariøyene i løpet av helgen – lokale myndigheter raser

 

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.