Spanske myndigheter forbereder en hjelpepakke på 50 millioner euro for å hjelpe Kanariøyene med å takle høstens ekstraordinære ankomster av asylsøkere.

Tiltakene er spesielt rettet mot 4000 barn og ungdommer som nå oppholder seg på Kanariøyene under omsorg av lokale myndigheter.

Det bekreftet Spanias migrasjonsminister Jose Luis Escriva torsdag. Kanariøyene har mottatt 23.500 migranter innen 15. oktober. Dette er en økning på 80 prosent fra samme periode i fjor.

El Hierro, den minste og vestligste øya, er spesielt overbelastet. Første uka i oktober ankom 1000 personer med båt til øya. De lokale myndighetene på Kanariøyene har lenge krevd tiltak fra Madrid.

Kan bli toppår
I oktober har antallet ankomster til de populære ferieøyene ligget på rundt 4000 mennesker per uke. Antallet for hele 2023 kan passere den foreløpige toppen i 2006, da nær 32.000 migranter ankom med båt til øyene.

Torsdag ankom en båt med 59 personer havna i Arguineguín på Gran Canaria. Blant passasjerene var elleve kvinner og en baby, sier et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Migrasjonsminister Escriva har nylig vært på besøk på El Hirro. Han slår fast at situasjonen er enestående og ekstraordinær.

Hentes til fastlandet
Ministeren lovet at regjeringen skal sørge for at det til enhver tid ikke skal befinne seg mer enn 6000 ankomne asylsøkere på Kanariøyene. Myndighetene i Spania skal få hentet dem fortløpende til fastlandet.

– I tider med lavere ankomster oppholder migranter seg i gjennomsnitt halvannen måned på øyene. Nå som vi har 4000 ankomster i uka i snitt, er gjennomsnittlig opphold halvannen uke, sa Escriva.

Migrasjonsruta til Kanariøyene, som vanligvis brukes av afrikanske migranter sør for Sahara som prøver å nå Spania, er en av verdens dødeligste. Minst 559 mennesker, inkludert 22 barn, døde i 2022 i forsøk på å nå Kanariøyene, ifølge data fra FNs internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM). (NTB-Reuters(

Det er ingen kjente tiltak fra Spanias regjering om å forsøke å begrense migrasjonen. De fleste migranter blir ikke værende lenge i Spania, de søker seg som regel til land med bedre velferdsordninger.

Tidligere statistikk viser at over 50 prosent av migrantene til Kanariøyene kommer fra Marokko, et land som ikke er i en krigssituasjon.

Les også:

Over 4500 migranter fra Afrika til Kanariøyene på ni dager

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.