En Røde Kors-medhjelper sjekker temperaturen på en migrant i turistbyen Arguineguin, Gran Canaria, 19. mai 2020. Foto: Borja Suarez / REUTERS / NTB scanpix

Stadig flere migranter bruker Kanariøyene som inngangsport til Europa. Til nå i år har mer enn 250 mennesker omkommet eller forsvunnet.

Det er flere enn det totale antallet som omkom i det de forsøkte å komme seg til Europa via ruten vest i Middelhavet i hele fjor.

Samtidig har 4.000 mennesker kommet seg trygt til de spanske øyene, viser tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Økningen i tilstrømmingen av migranter til Kanariøyene kommer etter at EU i 2019 begynte å gi pengestøtte til Marokko for å stanse migranter fra å nå Spania via Middelhavet.

Mens antallet migranter som har kommet seg til Fastlands-Spania har gått ned 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, har ankomster til Kanariøyene økt med 550 prosent. Bare i august ankom 850 migranter Kanariøyene, viser tall AP har innhentet.

Tallene er likevel lave sammenlignet med de 30.000 migrantene som ankom øyene i 2006, men tallene er de høyeste på over et tiår.

Reisen kan ta mellom en og ti dager. Det nærmeste punktet på fastlandet er Tarfaya i Marokko, som er en ferd på omtrent 100 kilometer, mens den lengste registrerte ruten er fra Barra i Gambia, mer enn 1600 kilometer unna.

Spanias innenriksdepartement ønsker ikke å oppgi nasjonaliteten til de ankomne, men FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at om lag 35 prosent av dem som kommer med båt kommer fra Mali, der krigen mot militante islamister førte til militærkupp i august.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.