Spania og EU påtar seg store forpliktelser. Migranter på stranden utenfor Las Palmas 29. november 2019. Foto: Borja Suarez/Reuters/Scanpix

Fra 2019 til 2020 steg antallet som migranter til Kanariøyene med 800 prosent og veksten bare fortsetter. Grunnen er økt patruljering i det farlige farvannet mellom Marokko og Kanariøyene. Nå bor flere tusen i teltleirer i det som har vært turistbyer. Kanariøyene kan miste deres viktigste næringsvei.

De to første månedene i år har til sammen 2.341 migranter funnet veien til de spanske øyene vest for Marokko. Det er en økning på 112 prosent fra samme periode i fjor, viser tallene fra innenriksdepartementet i Spania.

I fjor ankom litt over 23.000 migranter øyene, et tall som var åtte ganger høyere enn året før. Tallene har steget som følge av økt patruljeaktivitet i Middelhavet langs kysten av Sør-Spania. (NTB)

I helgen ble 107 mennesker reddet, opplyser myndighetene.

Lørdag ble 56 menn fra land sør for Sahara reddet utenfor øya Tenerife, mens 49 menn og to kvinner ble reddet ved Gran Canaria søndag. (NTB)

Et lite velutviklet område i kort avstand fra et stort overbefolket vil virke som en magnet. Myndighetene vil være humanitære, men har ingen plan. Det bor tusenvis av mennesker i teltleir i den lille havnebyen Arguineguin på Gran Canaria. Turistene kommer ikke tilbake selv om flytrafikken kommer i gang igjen.

Ut fra et smittehensynn er det heller neppe smart med migrasjon og teltleirer.

 

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.