Migranter oversvømmer Arguineguín-havna på øya Gran Canaria. Foto: Javier Bauluz/AP/NTB

Kanariøyene oversvømmes av migranter. Så langt i år har det ankommet over 18.000 båtmigranter til de spanske øyene utenfor Afrikas nordvestkyst. Migrasjonsministeren sier at bare en brøkdel oppfyller kravene til å få asyl.

Myndighetene på Kanariøyene fortviler etter et år med store inntektstap i øyenes viktige turistnæring. Samtidig må de håndtere en bølge av migranter. Det er ifølge BBC kommet mer enn ti ganger så mange båtmigranter som det kom i fjor. Hele 18.000 migranter har kommet til øyene hittil i år.

Mens mange av migrantene blir gående i havneområdene, skal myndighetene nå sette opp en midlertidig leir som kan huse opp mot 7.000 migranter.

Migrasjonsminister Jose Luis Escriva sier til BBC at den midlertidige teltleiren vil være klar i løpet av få uker. Leiren skal settes opp på både kommunal og privat grunn og avlaste områdene, der mange av migrantene har blitt innkvartert i hoteller og ferieleiligheter.

Escriva sier at migrantene setter Kanariøyene under stort press, og understreker at kun en liten andel av dem som har ankommet i år vil være kvalifisert til å få asyl.

Det antas at EU-avtaler med Tyrkia, Libya og Marokko om å blokkere populære migrantruter, samt tap av inntekt på grunn av koronaviruspandemien, ligger bak det økende antallet migranter som ankommer Kanariøyene.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.